pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Po pustnih dneh se danes začenja 40-dnevni post

2. 3. 2022; 01.00
Avtor: K.M.
alkoholizem vino zdravica pf

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Po pustnih dneh se v Katoliški cerkvi z današnjo pepelnično sredo začenja 40 dni posta pred veliko nočjo. V sodobnosti to ne pomeni le odpovedovanja mesnim jedem, ampak tudi razvadam.

Štiridesetdnevni postni čas kot priprava na veliko noč, ki bo letos 17. aprila, je namenjen poglobitvi vere, odpovedi razvadam in opravljanju dobrih del. V Katoliški cerkvi je za pepelnično sredo značilen obred pepeljenja, ko duhovniki posujejo vernikom na glavo pepel, znamenje minljivosti in pokore. Med verniki je v postu značilno odpovedovanje hrani, posebej mesu. Na pepelnično sredo in na veliki petek, ko velja strogi post, se lahko do sitega najedo samo enkrat v dnevu, vsak petek v postnem času pa naj bi se odpovedali mesu in mesnim jedem.

Pepelnična sreda sicer sledi pustnim dnem veselja in ponekod "vlade" maškar. Letos zaradi negotovosti glede protiepidemičnih ukrepov, ki je trajala vse do zadnjega, ni bilo toliko prireditev kot pred epidemijo covida-19.

Sicer pa slovenska karitas po pustu skupaj z Agencijo za varnost prometa, zavodom Med.Over.Net in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje že tradicionalno, sedemnajsto leto, začenja akcijo 40 dni brez alkohola. Tokrat bo potekala v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni.

prejšnji članek
Tako učinkovito je hujšanje z jagodami
Zdravje
Tako učinkovito je hujšanje z jagodami
naslednji članek
Ni še konec: Peter Prevc pozitiven
Svet slavnih
Ni še konec: Peter Prevc pozitiven