stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako učinkovito pregnati negativna čustva?

25. 1. 2023; 04.00
Avtor: lj / revija Jana
depresija

Ko nam je hudo in ne vidimo več naprej, se osredotočimo na pozitivno foto: Zarja Jana

Januar velja za najbolj depresiven mesec. Uprimo se nehvaležni statistiki in preverimo, kako ravnati, da bi pregnali melanholijo.

Ljudje stresu, melanholiji in slabi volji kljubujemo različno, torej ni »recepta«, ki bi učinkoval pri vsakomur. Stres in negativna čustva je treba nujno obvladovati, sicer lahko povzročijo kup zdravstvenih težav, od zmanjšanja imunske odpornosti, visokega krvnega tlaka, debelosti, bolezni srca, sladkorne bolezni pa do hormonskih neravnovesji, izgorelosti in še bi lahko naštevali. Navadno vsak sam najbolje ve, kaj potrebuje, da se spravi v red. Vseeno pa lahko poskusite tudi s katerim izmed naslednjih nasvetov.

1.  Vedno si vzemite čas zase 

Ne glede na to, kako zaposleni ste, kdo vse vas potrebuje in kaj vse ste si zadali, da boste naredili ta dan, nikoli ne pozabite nase. Nikar se zjutraj takoj ne zaženite v delo brez zajtrka in vsaj trenutka miru. Raje se zbudite nekaj minut prej in si pripravite krepčilen zajtrk ali pa se naučite kakšne dihalne vaje in jo opravite, še preden začnete z jutranjimi obveznostmi. Čas zase si lahko najdete tudi pozneje v dnevu. Takrat počnite tisto, kar vas sprošča. In ne pozabite: nič na svetu ni pomembnejše od vas samih, zato časa zase nikoli ne prestavljajte na jutri!

2.  Pojdite na sprehod

Ali na kolo, pomembno je le, da izvajate neko aktivnost v naravi. Svež zrak vam bo dobro del, aktivnost (prilagojena naj bo vašim sposobnostim) pa bo zmanjšala raven stresnih hormonov v vašem telesu.  

Vzemite si čas zase, odpravite se na sprehod. foto: Unsplash

 3.  Pobožajte domačo žival 

Endorfini so, povedano preprosto, hormoni sreče, ki se sproščajo ob določenih dejavnostih, ki nam ugajajo. Strokovnjaki so med drugimi ugotovili, da se sproščajo tudi, kadar božamo svojega domačega ljubljenčka. Ko bo torej za vami naporen dan in si boste v mislih že predstavljali, kako se vam kadi iz glave, stisnite k sebi svojega kosmatega štirinožca in pozabite na ves svet.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 3, 17. 01. 2023.

Stisnite k sebi svojega kosmatega štirinožca. foto: Unsplash

  

prejšnji članek
Dončić na tekmi pokazal 5-letno hči
Svet slavnih
Dončić na tekmi pokazal 5-letno hči
naslednji članek
Saša Lendero v prvem intervjuju spregovorila o ločitvi
Svet slavnih
Saša Lendero v prvem intervjuju spregovorila o ločitvi