stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozitivni učinki poljubov

14. 2. 2023; 03.00
Avtor: jk / svet24
poljubi1

Poljubljanje znižuje tudi raven stresnega hormona kortizola in torej sprošča. foto: zarja jana

Baldrijan zelo pomaga, kadar stiska te obup. A najboljše je zdravilo, ki se pravi mu poljub.

Poljub je del naše kulture

Med poljubljanjem okolica preprosto izgine. Kolena se šibijo, metuljčki v trebuhu vzprhutajo … Občutek je res čudovit. A žal le za redke. Le v 46 odstotkih svetovnih kultur se ljudje poljubljajo zaradi romantičnih razlogov. Res škoda, kajti ameriška študija je pokazala, da zaradi poljubljanja lahko živimo tudi do pet let dlje. Zato poljub ni le dokaz ljubezni – je čudovito zdravilo. V tolažbo tistim, ki partnerja za zdaj nimajo, naj povemo, da tudi telesna bližina, ki jo omogoča objem, učinkuje podobno kot poljub in ima zelo podobne vplive na zdravje.

Stres in strahovi izginejo

Med poljubljanjem se v telesu zgodi pravi hormonski ognjemet. Izločanje stresnega hormona kortizola se sicer zmanjša in telo povsem preplavijo hormoni sreče: serotonin, adrenalin in endorfin, poleg teh pa še oksitocin. Gre za pravi koktajl ljubezenskih drog, ki nas omamijo v čudovito sproščenost in zlahka premagujejo naše strahove. Z najpreprostejšimi besedami povedano – počutimo se bolje.

Poljub za ljubezen in zdravje foto: dk

Za tak učinek je dovolj že objem – ne le romantičen, tudi prijateljski ali sestrski, bratski itn. Pomembno je le, da so v bližini te osebe res dobro počutimo. Poljubljanje in objemanje nam torej pomagata živeti boljše in lepše. Zdaj pa je čas, da izvemo, kaj pomeni poljubljanje za naše zdravje.

Poljubljanje krepi naravno odpornost

V slini je na milijone bakterij. Tega se ni treba prav nič ustrašiti. Res je, med poljubljanjem se izmenjava slina in s tem bakterije, a z vdorom teh bakterij se v telesu aktivira proizvodnja nevropeptidov, katerih naloga je vzpodbujanje celic v boju s škodljivimi povzročitelji bolezni. Zaradi poljubljanja se slina obogati z imunoglobulinom tipa A – to so telesu lastna antitelesca, ki so še posebej učinkovita v boju proti kariesu.

Tudi srčno-žilni krog ima od poljubljanja le korist. Tlak in utrip se v trenutku sicer zelo dvigneta, saj mora srce v žile hitreje črpati kri, dolgoročno pa je to koristen učinek, saj se pri ljudeh s povišanim krvnim tlakom ta stabilizira, kar je nadvse blagodejno za ožilje ter preprečuje infarkt ali kap.

Poljub je pravi eliksir mladosti.

Japonski znanstveniki so se v svojih raziskavah osredotočili na vpliv poljubljanja na alergike ter ugotovili, da poljubljanje spodbuja izločanje nevrotransmiterjev, denimo histamina, in antialergenov. Torej tudi alergikom poljubljanje predvsem koristi.

Poljub za mladostnost

Med poljubljanjem je aktivnih do 34 obraznih mišic. To zagotavlja koži izrazito dobro prekrvljenost in s tem bolj sijočo polt. Lahko pa poljubljanje pomaga tudi hujšati – no, teoretično. V ta namen bi bilo potrebno kar precej strasti. A ker je ljubezen sladka, naj bo dovolj ena konkretna primerjava: v minuti poljubljanja porabimo do 26 kalorij, košček čokolade pa ima 20 kalorij.

Poljubljanje tudi med prehladom?

Mislite, da se je poljubljanju treba odreči, ker je eden izmed zaljubljencev prehlajen? Kje pa. Za nadležne povzročitelje prehlada je le malo verjetno, da bi se lahko prenašali iz ust v usta. Iz ust gredo namreč skupaj s slino naravnost v želodec, kjer jih uniči želodčna kislina. Nevarnejša in tudi običajnejša pot okužbe je iz rok do nosa in oči. V stiku s prehlajenim človekom si je torej najpomembneje umiti roke, poljubu pa se ni treba odpovedati. 

prejšnji članek
Parfum - fin lepotni dodatek, a le, če je pravilno uporabljen
Moda&Lepota
Parfum - fin lepotni dodatek, a le, če je pravilno uporabljen
naslednji članek
Tušbombe - domače dišeče darilo za valentinovo
Zdravje
Tušbombe - domače dišeče darilo za valentinovo