stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so opozorilni znaki, ki vas opominjajo, da je čas za spremembe

28. 9. 2023; 04.00
Avtor: LARA CESAR / revija Bodi zdrava
shutterstock_557840230

Čas za spremembe foto: Shutterstock

Včasih nekatere nevšečnosti v našem življenju trajajo preveč časa. Takrat jih moramo razumeti kot znak, da je čas, da v svojem življenju vendarle nekaj spremenimo.

Življenje za nikogar ni vedno zgolj rožnato, čeprav bi nekateri to tako radi prikazali. Ne počnite tega – tudi zato ne, ker s tem slepite zgolj sebe. Obdobja, ko nam ne gre vse po načrtih, so povsem razumljiva; takrat je treba zbrati le dovolj moči in motivacije, da jih prebrodimo. A včasih nekatere nevšečnosti v našem življenju kljub vsemu trajajo preveč časa. Takrat jih moramo razumeti kot znak, da je čas, da v svojem življenju vendarle nekaj spremenimo.

Srečna bom, ko bom spoznala pravega, na dopust bom šla, ko bom imela več časa, bolj zdravo bom jedla, ko bom imela več denarja, saj bi bila bolj družabna, če bi imela več prijateljev … Vse to so načini, s katerimi ljudje svojo srečo polagamo v roke drugim.

Včasih nas prevzame grozen občutek tesnobnosti. Ko se mu posvetimo in se obrnemo vase, lahko kaj kmalu spoznamo, da izhaja iz preprostega dejstva, da s svojim življenjem nismo zadovoljni. Da ni takšno, kot smo si ga želeli. Ko še malce globlje pobrskamo po sebi in svojem življenju, lahko hitro spoznamo, da so se znamenja, da naše življenje potrebuje spremembe, že dolgo pojavljala, le razbrati jih nismo znali. Življenje je namreč precej zgovorno in nam ves čas pošilja opozorila, da nekaj ni v redu, le da mu mi ne znamo prisluhniti. Zato ostajamo ujeti v krog nezadovoljstva, za katero morda niti ne vemo. Kdaj je torej čas, da spremenimo svoje življenje? Tu je nekaj namigov.



Nesrečni smo
Seveda se je pri tem pametno vprašati, kaj sploh je sreča. Nekateri pravijo, da sta sreča in zadovoljstvo predvsem stvar perspektive – kako gledaš na stvari, ki so ti dane v življenju. In da sreča ni nekaj univerzalnega in neprekosljivega, ampak da vsak od nas pozna svojo srečo. A če želimo opredeliti nesrečo in nezadovoljstvo z življenjem, je najpogostejši in najočitnejši znak ta, da zjutraj preprosto težko vstanemo in se že pred začetkom dneva spopadamo z nezadovoljstvom, ki ga ta prinaša. V našem življenju ni iskre, ni ognja, nekega smisla, točke, ki bi ji sledili. Ni žara in veselja, da nam je z vsakim dnem dana priložnost za nov začetek. Če se zalotimo, da se vsakega dne bojimo, še preden se začne, je čas, da svoje življenje obrnemo na glavo. Da nekaj spremenimo.

Moti nas vse okrog nas
Precej jasen znak nezadovoljstva je tudi nezadovoljstvo z okolico in ljudmi v naših življenjih. Če smo sami edini, ki imamo težave z ljudmi in stvarmi okrog nas, potem je očitno težava v nas. Čeprav nas ljudje izčrpavajo, čeprav je okolica nevzdržna, vsakdanjik stresen, smo pravzaprav mi tisti, ki to zaznavamo. Mi smo tisti, ki nas vse moti, tisti, ki čutimo, da vse, kar nas obdaja, ni v redu. To kaže, da nismo zadovoljni z okoljem, v katerem živimo, kar seveda pomeni, da moramo nekaj spremeniti, če želimo, da bi se stvari obrnile na bolje. Saj veste, kako pravijo – da nas pri drugih navadno moti to, česar ne moremo sprejeti pri sebi. Kar pomeni, da se vsaka sprememba na bolje v odnosih do drugih in okolice vedno začne pri nas samih.

Ne preidemo k dejanjem

Ljudje radi živimo v svojih mehurčkih, varnih območjih, kjer imamo vse pod nadzorom. A ta varna območja nam ne pustijo rasti, zato se pogosto počutimo ujete in nezadovoljne. Da bi ta občutek premagali, si pomagamo s tem, da si lažno širimo obzorja. Zbiramo informacije, izbiramo destinacije, beremo knjige za samopomoč, hodimo na tečaje … skratka, zbiramo vso teorijo na neko temo, da se vsaj za nekaj časa počutimo, kot da smo prestopili svoje meje, a nas ta lažni občutek ne osvobodi. Ker meja svojih varnih območij v resnici nikoli ne prestopimo. Samo besede so nas, k dejanjem si ne upamo preiti. Zato smo nesrečni. A pravo življenje se vedno začne na koncu naših varnih območij. In spremembe so tiste, ki meje naših varnih območij močno zatresejo.

Pravo življenje se vedno začne na koncu naših varnih območij. In spremembe so tiste, ki meje naših varnih območij močno zatresejo.

Za vse so krivi drugi


Ljudje smo mojstri v tem, da za svoje življenje ne znamo prevzeti odgovornosti. Za vse, kar se nam zgodi ali se nam še bo zgodilo, navadno krivimo druge. Srečna bom, ko bom spoznala pravega, na dopust bom šla, ko bom imela več časa, bolj zdravo bom jedla, ko bom imela več denarja, saj bi bila bolj družabna, če bi imela več prijateljev … Vse to so načini, s katerimi ljudje svojo srečo polagamo v roke drugim. In tudi ko nam ne gre najbolje, so krivi drugi. A za svoje življenje smo odgovorni zgolj sami. Kadar opažamo, da smo preprosto preveč odvisni od drugih, je čas, da se spremenimo.

Ljubosumnost
Ljudje, ki imajo svoj jasni cilj in se mu posvečajo, se nimajo časa ukvarjati z drugimi. Ko imamo osmišljeno življenje, nismo ljubosumni in nas ne zanima tekmovanje z okolico in vrstniki. Ko nas torej motijo dosežki drugih in z njimi poskušamo tekmovati, je to preprosto zato, ker smo v lastnem življenju izgubili fokus in ogenj, ki nas žene naprej. Ljubosumje in tekmovalnost sta jasna znaka nezadovoljstva v življenju. Treba je torej narediti nekaj, da bomo v življenju spet našli zagon, zaradi katerega bomo osredotočeni zgolj nase, na svoj napredek in srečo.

Ves čas čakamo
Čakamo na konec tedna, čakamo na poletje, čakamo na dopust, čakamo na novo leto, napredovanje, partnerja, mlaje in mrke, če hočete. Ljudje navadno ves čas samo čakamo na neko čarobno točko v prihodnosti, ki naj bi vse postavila na svoje mesto. In življenje tako postane čakanje, namesto da bi bilo življenje. Življenje je akcija, gibanje, ni stanje na mestu in čakanje. Če hočemo boljše življenje, si ga moramo narediti, moramo si ga vzeti. Takoj, ne nekoč. Nekoč ima namreč to nevarno lastnost, da lahko nikdar ne pride. Zato nikar ne čakajte.

Iščemo hitre zadovoljitve
Da bi se počutili bolje, hočemo nekaj, kar bo naše počutje v trenutku popravilo. Nova oblačila, čokoladna torta, pica, nekaj kozarcev vina, noč z neznancem, morda zdravila, droga ali katera od drugih samouničevalnih oblik. Vse to so odvisnosti od različnih stvari in substanc, ki so v današnjem času vse bolj razširjene in posledica vsesplošnega nezadovoljstva z življenjem. Če se težavam izogibate s hrano, alkoholom ali drugo odvisnostjo, vam življenje kriče sporoča, da je treba nekaj spremeniti.

Pogosto smo bolni
Kadar je nezadovoljstvo z življenjem tako močno, se lahko začne kazati tudi na našem zdravju. Zdrav duh v zdravem telesu se namreč glasi že rek starih Grkov, ki so vedeli, da nezdrav duh lahko škoduje telesu. Če torej opažate, da vaše duševno in/ali telesno zdravje ni trdno, je skrajni čas, da v življenju nekaj spremenite: bodisi prehrano, skrb za zdravje, življenjski slog, službo, odnose ali celoten pogled na življenje. Ljudje smo namreč kompleksna bitja, ki najbolje delujemo v harmoniji, ko so uglašene vse plasti naših življenj.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava




prejšnji članek
Presenečenje: Kmet Franc ni prišel po zmago
Resničnostni šovi
Presenečenje: Kmet Franc ni prišel po zmago
naslednji članek
Življenje je vajino, ne iz filma!
Odnosi
Življenje je vajino, ne iz filma!