pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Njeni trenutki Flowers
Zdravje
 

Ne iščite izgovorov za ljudi, ki jim ni mar za vas

4. 3. 2024; 04.00
Avtor: Vesna Meško
Ženska

fotografija je simbolična foto: Pixabay

Če vam ljudje z nespoštljivim ravnanjem izkazujejo, kako malo vredni ste v njihovih očeh, potem jim verjemite. Sprejmite. Prenehajte iskati izgovore, ki bi opravičili njihova dejanja. Slednja ne bodo izmila vaše krvaveče rane. Ne podaljšujte svojega trpljenja z negovanjem upanja. Kako kreniti dalje?

Ste opazili, da so ljudje, ki so izrazito skrbni, empatični in nežni, zelo pogosto razočarani in prizadeti? Če sodite mednje tudi sami, nemara večkrat pomislite, da bi bilo bolje, če ne bi imeli tako mehkega srca. V odnosih, ki jih pletete skozi življenje, ste seveda lahko ljubeči, skrbni, pozorni. Lahko si prizadevate sejati dobro na prav vsakem koraku. Lahko se trudite za bližnje, znance, neznance in povsod iz sebe iztiskate še več, kot bi od vas kdorkoli pričakoval. Seveda lahko. In seveda je to lepo, svet potrebuje dobre ljudi. A če želite zaščititi svoje srce in ohraniti dušni mir, potem korake prijaznosti nizajte popolnoma brez pričakovanj ali bolje rečeno upanja, da ste pri tem pustili vsaj za odtenek vidno sled.

Če tega ne zmorete in vas brezbrižen, nespoštljiv odnos soljudi prizadane, vam ne preostane drugega, kot da preuredite svoj krog ljudi. Postavite prioritete. Obdajte se z osebami, ki cenijo vas in vaša prizadevanja ter prenehajte pretakati energijo v vreče brez dna. Posvetite se odnosom, v katerem bo pretok naklonjenosti vzajemen in uravnotežen. Ne morete se le razdajati in si po vesti potrkavati z likom svetnika. Če ste torej za ljudi, s katerimi ste se obdali, nevredni osnovnega spoštovanja, potem ga poklonite vsaj sami sebi in jih postavite malce proč, ali pa kolikor je mogoče daleč od vašega srca.

Zakaj je nujno postaviti meje?

Upanje je pričakovanje nečesa lepega, pozitivnega. Upanje daje smisel življenju in nas drži po konci, ko nam je težko. Je pa res tudi to, da nas lahko hranjenje upanja na področjih in pri ljudeh, kjer kljub vloženemu času in trudu ne prejmemo odziva, negativno vpliva na naše duševno zdravje. Razočaranje boli. Izguba zaupanja v ljudi, ki ste jih spustili v svoj ožji krog, pa prebuja bolečino, žalost in vprašanja o tem, ali jim je sploh kdaj bilo mar in ali ste bili zgolj vir izkoriščanja. Zatorej se prenehajte izpostavljati nenehnemu razočaranju in odločno postavite meje. Dovolj je!

Ko nam je hudo in ne vidimo več naprej, se osredotočimo na pozitivno foto: Zarja Jana

Kako zaceliti rane in kreniti dalje?

Ne izogibajte se čustvom. Ste jezni, razočarani, žalostni? Sprejmite te občutke, saj so povsem naravni. Niste čudaški, ker vas boli. Niste preveč občutljivi, ker zaradi krivic in nespoštljivih ravnanj ne spite. Morda je sprva težko verjeti, da se vam to zares dogaja, pogosto sledi zanikanje in iskanje razlogov, zakaj vas je nekdo prizadel. Po jezi nastopi žalost, zatem pa faza sprejemanja resnice. Nanjo glejte s hvaležnostjo, saj sedaj končno poznate pravi obraz človeka, ki ste mu zaupali in bili predani. Ne gojite zamere, saj po tej poti ne boste zacelili ran. Sprejmite in se osredotočite na tiste ljudi, ki vam z dejanji pokažejo, da jim je mar za vas. Ne zatekajte se k mislili, da je bolje biti hladen, neempatičen in da je v življenju bolje misliti le na lastno korist. Če ste po naravi dobra in srčna oseba, ostanite na tej poti, saj na nasprotnem bregu kljub razočaranju ne boste našli sreče …

prejšnji članek
Poroka na prvi pogled: Oče dvojčkov v eksperimentu išče srečo
Resničnostni šovi
Poroka na prvi pogled: Oče dvojčkov v eksperimentu išče srečo
naslednji članek
Vzroki za izpadanje in redčenje trepalnic
Moda&Lepota
Vzroki za izpadanje in redčenje trepalnic