1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Fitnesirajte kot žival

17. 4. 2016; 11.00
Avtor: Helena Primic
fitnes
Razmišljate o nakupu karte za fitnes, pa ne veste, kako bi se lotili fitnesiranja?

Močni kot bik

Bistveni element fitnes centrov so naprave in uteži, s katerimi lahko preizkušate svojo bikovsko moč, zato naj bo premagovanje sil/uteži osrednji del vašega treninga. Trening z utežmi nikakor ni rezerviran samo za moške in bodibilderje, zato pogumno poglejte svojemu biku v oči in preverite, kaj vse zmorejo vaše mišice. Ne veste, kako se uporabljajo vse naprave v fitnesu ter kaj vse bi lahko počeli z utežmi in pripomočki, ki jih uporabljajo mišičnjaki ob ogledalu? Prosite za nasvet seksi fitnes trenerja (ki ga na skrivaj opazujete) in morda ugotovite, da imajo tudi biki zelo nežno srce.

Jejte kot tiger

Če trenirate kot bik, potrebujete tudi hrano za močne živali. Da bodo vaše mišice lahko rasle, se lepo oblikovale in vam pomagale (po)kuriti odvečno maščobo, mora biti na vašem jedilniku dovolj beljakovin (najmanj slab gram na kilogram telesne teže, pri tem pa pazite, da so beljakovine ekološkega izvora) in visokokakovostnih maščob (kokosova maščoba, olivno olje in živalske maščobe ekološkega izvora). Zato se pri hrani zgledujte po mesojedem tigru, ki ne je žemljic, pice, piškotov, čokolade, tortic in vseh drugih 'dobrot', sestavljenih iz enostavnih sladkorjev. To seveda ne pomeni, da se odpoveste vsem ogljikovim hidratom, le izločite tiste, ki jih dieta zdrave prehrane ne vsebuje. Na svoj jedilnik zato poleg beljakovin in maščob uvrstite predvsem svežo zelenjavo in sadje ter polnozrnata žita. Seveda se lahko tudi pregrešite, toda pazite, da izjema ne postane pravilo.

Gibčni kot mačka

Čeprav trenirate kot bik, si zagotovo ne želite biti videti kot bik, zato nikar ne pozabite na obvezno raztezanje po treningu z utežmi (pred treningom pasivno raztezanje ni priporočljivo, je pa obvezno kratko ogrevanje), ki bo ne le poskrbelo za manjšo verjetnost poškodb, temveč bo mišice sprostilo in jih podaljšalo, tako da bodo veliko bolj podobne mišicam elegantne mačke kot čokatega bika. Po vsaki vadbi z utežmi si zato predstavljajte, da ste gibčna mačka, ki svoje telo pošteno raztegne v vse smeri. Razteg naj traja od 15 do 30 sekund, da bodo učinki zares pravi, vsekakor pa ne presegajte meje bolečine. Pri izbiri razteznih vaj ne pozabite na pogosto pozabljene raztezne vaje za vrat, ki pri vadbi z utežmi velikokrat sodeluje, ne da bi se tega zavedali.

Potrpežljivi kot krokodil

Če pričakujete rezultate že po enem mesecu fitnesiranja, boste razočarani. Prvi vidni rezultati se po navadi pokažejo šele po treh do šestih mesecih rednega fitnesiranja, zato bodite potrpežljivi kot krokodil, ki mirno čaka v zasedi na pravi trenutek za napad tudi po več mesecih (in celo letih!) brez hrane. Če ste svoje mišice leta in leta zanemarjali, potrebujejo vsaj nekaj mesecev, da se zbudijo in oživijo ter vam pomagajo odstraniti nepotrebno 'maščobno odejo'. Namesto na vidni napredek se zato raje osredotočite na sam trening, ki ga vzemite kot preizkus moči. Tako fizične kot psihične. Kmalu boste ugotovili, da potrebujete ta čas zase, ko lahko napnete vse svoje živalske moči in izdihate vso neukročeno napetost v sebi. In nenadoma boste zaslišali: »Uau, kaj pa počneš s svojim telesom, da si se tako polepšala/spremenila/utrdila?!«

Pijte kot krava

Za zdravo športanje je nujna zadostna hidracija, saj s potenjem izgubljamo dodatno vodo (in minerale), zato se pri pitju vode zgledujte po kravi. Seveda ne dobesedno, saj krava za proizvodnjo mleka potrebuje od 75 do 100 litrov vode na dan, temveč izgubljeno vodo nadomestite s kravjimi požirki vode namesto ptičjim srkanjem, če se težko prisilite k pogostejšemu pitju za življenje nujne tekočine – vode. Z vodo, ki jo boste po treningu vnesli v telo, se boste tudi hitreje ohladili, pa še olajšali boste razstrupljanje telesa strupenih odpadkov, ki nastajajo med treningom. Zato pijte vodo tako med vadbo kot po njej.

prejšnji članek
Znana pevka umirala s svojo malo deklico v naročju
Svet slavnih
Znana pevka umirala s svojo malo deklico v naročju
naslednji članek
Takšna je bila Monica Bellucci kot otrok
Svet slavnih
Takšna je bila Monica Bellucci kot otrok