stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Celiakija - bolezen našega časa

24. 6. 2017; 07.00
Avtor: Ajda Janovsky/revija Bodi zdrava
CELIAKIJA, bolezen našega časa

Bolniki s celiakijo so bledi, pogosto slabo razpoloženi in utrujeni ter nimajo apetita. foto: Arhiv Bodi zdrava

Podatki o tem, koliko je bolnikov s celiakijo se razlikujejo, znano pa je, da postaja bolezen iz leta v leto bolj pogosta.

Če držijo pred časom ugotovljene statistike, da ima celiakijo en odstotek prebivalstva, bi morali imeti v Sloveniji kar 20.000 celiakov. 

Zaskrbljujoče podatke glede števila Slovencev, občutljivih na gluten do te mere, da lahko zaužitje zanje postane smrtno, je pred dvemi leti zabeležil projekt LQ-CELIAC pod vodstvom Mestne občine Maribor. Testiranje 1100 dijakov pomurskih in podravskih šol, ki so ga organizirali, je pokazalo, da je med njimi kar 15 potencialnih bolnikov.  Pravega odgovora na vprašanje zakaj je celiakija danes tako razširjena, ni. Zdravniška stroka večje število celiakov razlaga predvsem z večjo prepoznavnostjo bolezni po zaslugi katere se bolniki  hitreje odpravijo na pregled.

Kakšni so simptomi?

Po podatkih, objavljenih na spletni strani Slovenskega društva za celiakijo je tipičnih simptomov bolezni deset. Poleg pogostih stolic, ki so obilne, mastne in imajo neprijeten vonj so znak celiakije tudi pogosto bruhanje, teža, ki stagnira ali celo pada, velik in napet trebuh in dolge suhe okončine.

Bolniki s celiakijo so bledi, pogosto slabo razpoloženi in utrujeni ter nimajo apetita. Otroci s celiakijo zaostajajo v rasti. Bolezen se navadno razvije med 16. in 18. mesecem starosti oziroma nekaj tednov po prvem zaužitju žitaric. Ker simptomi niso vselej enaki, pri nekaterih pa jih celo ni ali pa so atipični, je ob sumu, da gre za celiakijo dobro čim prej opraviti zdravniški pregled. Pri celiakiji igra veliko vlogo dednost: bolezen so odkrili pri kar 10 do 15-odstotkih bratov, sester ali staršev bolnikov. »Pred šestimi leti smo dobili diagnozo celiakija, po vrhu vsega pa še alergija na jajca. Sprva zdravniki niso vedeli kaj jima povzroča zaprtost, driske, bruhanje, trebušne krče in napihnjenost. Po enem letu preiskav  in mučnih obiskih v zdravstvenih ustanovah pa so le postavili pravilno diagnozo. Prvih nekaj mesecev smo se morali odpovedati tudi mlečnim izdelkom, tako da je bilo na začetku spopadanje s to boleznijo kar velik izziv,« se svoje izkušnje s celiakijo spominja mama dveh hčera s to boleznijo Maja Piskernik. Bolezen otrok jo je spodbudila, da je napisala in izdala knjigo receptov za celiake Čarovnija okusov – kuhajmo brez glutena, jajc in laktoze. 

prejšnji članek
Kaj o vas pove oblika ust?
Zdravje
Kaj o vas pove oblika ust?
naslednji članek
Pet priložnosti: Kdaj ne smete obleči kavbojk?
Moda&Lepota
Pet priložnosti: Kdaj ne smete obleči kavbojk?