klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ta poceni zdravilna rastlina dela prave čudeže!

14. 7. 2016; 09.30
Avtor: M. G.
čaj
Materina dušica ali divji timijan je vsekakor zdravilna rastlina, ki vam bo prišla prav, kadar vas bodo pestile različne težave. Lahko jo uporabljate v zdravilne namene, odlična pa je tudi kot začimba. Preverite, zakaj jo je pametno imeti vedno pri roki.

Nanjo so prisegali že Egipčani

Materino dušico so poznali že stari Egipčani kot razkužilo in kot sredstvo za balzamiranje trupel. Njeno ime (Thymus) izvira iz stare Grčije in pomeni pogum, zato so jo uporabljali za spodbujanje vojščakov in kot dišavnico v pijačah in sirih. Stari Rimljani so jo cenili kot zdravilo, v srednjem veku pa so ji zaradi vsesplošnih zdravilnih lastnosti pripisovali tudi mistične lastnosti, saj naj bi njen vonj odganjal zle duhove in pomagal k večji živahnosti ter spodbujal moč in krepil pogum. Danes poznamo okoli 350 različnih varietet materine dušice, ki jih prepoznamo po močnem vonju njenega eteričnega olja.

Glavne značilnosti

Raziskave so pokazale, da so glavne zdravilne lastnosti vrtne materine dušice povezane s flavonoidi in eteričnimi olji, timolom in karvakrolom. Pomirja kašelj in blaži krče gladkih mišic po mehanizmu blokade kalcijevih kanalčkov, lajša pa tudi izkašljevanje. Čaj iz materine dušice izloča vodo iz telesa in pomaga pri katarjih želodca in črevesja. Čaj se pripravi kot poparek iz 1–4 gramov droge trikrat na dan.

Zdravilna rož'ca

Materina dušica blaži vrsto težav: od zapletov pri prebavi, čisti aknasto kožo, zdravilno učinkuje na dihalne organe, pomaga pri prebavnih težavah, odpravlja vetrove in deluje kot psihoterapevtik.

Protibakterijsko delovanje

Njen razkuževalni učinek je v ljudskem zdravilstvu znan že tisočletja, pozneje pa so v laboratorijih dokazali, da pripravki iz nje hitro uničujejo mnoge vrste bakterij in glivic in delujejo protivnetno tako pri notranji kot zunanji uporabi. Tako materina dušica nekajkrat bolj uspešno in z mnogo manjšimi stranskimi učinki kot običajna zdravila iztreblja črevesne zajedavce, kot so gliste in celo trakulje. Na prebavni trakt in izločala deluje protibakterijsko in pomaga pri katarjih želodca in črevesja. Njene sestavine pomagajo pri driskah, ker uničujejo bakterije in delujejo proti krčem. Čaj iz materine dušice rahlo pospešuje izločanje vode iz telesa, hkrati pa odpravlja tudi podančice.

Eterično olje

Zelo razširjena je uporaba eteričnega olja, ki vsebuje 50 odstotkov timola ter krepi delovanje srca in ožilja, pomirja živce, izboljšuje razpoloženje, lajša seneni nahod, alergije in astmo, pomaga pri nespečnosti, spodbuja apetit … Čaj iz materine dušice pomaga pri zdravljenju dihalnih poti, saj spodbuja izločanje sluzi, pogosta pa je tudi v kulinariki, kjer se uporablja kot začimba za zelenjavne in mesne jedi, posebej pride do izraza pri divjačini in perutnini.


Timijan proti revmi

Kako lahko z materino dušico premagate revmo? Litru žganja dodajte 80 gramov cvetov materine dušice, steklenico shranite v temnem prostoru, po treh tednih pa vsebino precedite in jo uporabljajte za masažo razbolenih mest na telesu.

Za blagodejni spanec

Žličko materine dušice prelijte z dvema decilitroma vrele vode, pokrijte in čez pol ure odcedite. Pokrivanje je obvezno, saj sestavine v timijanu hitro izparevajo! Dodajte žličko medu, na dan pa lahko popijete od tri do štiri skodelice zdravilnega čaja.

Očisti dihalne poti

Z divjim timijanom si lahko odlično očistite tudi dihalne poti. Kako? Žličko timijana prelijte z vročo vodo in mešanico vdihujte dvakrat na dan.

Za lepe lase

Če imate težave z mastnimi lasmi, v dva litra vode dodajte dve skodelici materine dušice in kuhajte četrt ure na zmernem ognju. Ohlajeno mešanico precedite skozi gazo in jo uporabljajte za umivanje ali izpiranje las.

Materina dušica v kozmetiki

V kozmetični industriji je timol, olje divjega timijana, mnogokrat sestavina dezodorantov, krem, zobnih krem in tonikov, ker poleg razkuževalnega učinka in prijetnega vonja pospešuje prekrvitev kože. Njegove učinkovine zavirajo gnitje, saj zdravijo različne kožne in podkožne bolezni, odpravljajo tvore in čistijo mozolje. Blagi poparki omejujejo razjede in krvavitve, saj delujejo adstringentno. Materina dušica vsebuje žlahtno eterično olje, katerega glavne učinkovine so linalool, karvakrol, geraniol, borneol, cineol in najpomembnejši timol.

Timol je izredno močan antiseptik, saj gnitje preprečuje že, če je 3000-krat razredčen, zato ga uporabljajo v kozmetiki in medicini, v večjih količinah pa je nevaren, saj že šest gramov povzroči smrt. S pitjem čaja iz materine dušice razkužujemo črevesje, dihalne poti in izločala. Timol so zaradi njegovega močnega protibakterijskega delovanja začeli proizvajati tudi sintetično in danes je najbolj razširjen antiseptik v laboratorijih in živilski industriji. Materina dušica poleg eteričnega olja vsebuje tudi številne kisline, grenčine, čreslovine in flavonoide, ki pri mnogih zdravstvenih težavah delujejo vzajemno.

prejšnji članek
Znana igralka šokantno spremenjena
Svet slavnih
Znana igralka šokantno spremenjena
naslednji članek
Iryna Osypenko Nemec pet let poročena, zdaj pa vse povedala
Svet slavnih
Iryna Osypenko Nemec pet let poročena, zdaj pa vse povedala