stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Motivirajte se za gibanje!

17. 3. 2016; 07.00
Avtor: M.B. /Bodi zdrava
telovadba_ThinkstockPhotos-160937418

foto: Thinkstock

Ko se začnete ukvarjati s športom, najprej naletite na začetniške ovire. Lenoba, telesna nepripravljenost – želite si, da bi odnehali.

Strokovnjaki so razvili nekaj motivacijskih zvijač, ki vam jih pomagajo premagati, da boste vztrajali na začrtani poti.



Vsak začetek je težak, tudi športni. Najboljše načine motivacije za začetnike ponujajo trenerji in športni psihologi.

1. Prava vadba je spodbudna
Skrivnost je v tem, da izberete vadbo, ki vam ustreza. Trenerji poudarjajo, da imajo pri športni dejavnosti ključno vlogo čustva, da vztrajamo pri njej in jo vzljubimo. Če izberemo napačno disciplino, se namreč vedno znova znajdemo pred ovirami ali željo, da bi dejavnost opustili. Rešitev: preizkusite različne možnosti – tek za vzdržljivost, ples za koordinacijo in jogo ali pilates za gibljivost. Takoj boste začutili, kateri šport vam najbolj ustreza.

2. Zastavite si dosegljive cilje
Če začnete preveč zagnano, hitro trčite ob meje svoje telesne pripravljenosti. Zato morajo začetniki poskusiti z malimi, realističnimi koraki. Šele po prvi, postopni fazi vadbe boste opazili občuten napredek. Poleg tega pretiravanje v športu pušča posledice. Če umanjka faza ponavljanja, se telo vmes ne more obnavljati, zato se lahko upre preobremenjenosti, pojavijo se bolečine in motivacija upade. Trenerji na primer pri teku priporočajo lahkoten tempo, ob katerem se lahko normalno pogovarjamo in med katerim delamo premore. Svoj vadbeni načrt lahko oblikujete tudi na spletu in vanj že vnaprej vključite ponavljanje.

3. Preverjajte rezultate


Doseženi uspehi okrepijo voljo do vadbe. Preverjajte, kako se izboljšujejo pomembne telesne funkcije, na katerih delate, z vrednostmi od 1 do 6. Ali dobro spim? Ali čutim bolečine v hrbtu? Sem zadovoljna s svojo postavo? Sem pogosto pod stresom? Vpisujte rezultate v razpredelnico. Če boste poznali trenutno stanje, boste vedeli, kaj želite izboljšati.

4. V znanju je moč
Do uspeha laže pridejo samozavestni in ozaveščeni športniki. Razumeti sposobnost gibanja, se zavedati, kaj vse zmore telo, je ključno. Ste se v fitnesu že kdaj spraševali, zakaj izvajate natančno določene vaje? Vzemite reči v svoje roke in se pozanimajte, kaj natanko se dogaja s telesom ob določeni vadbi in vaji. Pobrskajte po spletu in postanite strokovnjak za šport, s katerim se ukvarjate. Kdor ne ve, kaj v resnici počne, namreč veliko hitreje izgubi zanimanje za to.

5. Naj vam bo udobno
Uporabite vsak pripomoček, ki vam bo olajšal vadbo, saj boste tako še bolj motivirani za uspeh. To se začne že s športnimi oblačili in obutvijo, nadaljuje pa s priljubljeno glasbo, ki jo poslušate med vadbo, in sprostitvenimi rituali po njej, na primer obiskom savne. Kakovostna oprema vam bo tudi precej olajšala gibanje. Poleg tega si vedno načrtujte dovolj časa za vadbo, da ne boste v naglici, izogibajte pa se tudi skrajnim vremenskim razmeram.

6. Poiščite partnerja
V dvoje je vse laže, pomagajte si s to modrostjo. Začetniki pogosteje vztrajajo pri vadbi, če se je lotijo skupaj, saj drug drugega spodbujajo, motivirajo in si pomagajo, poleg tega pa se vzpostavi zdrava mera tekmovalnosti, ki je znotraj prijateljskih okvirov še kako spodbudna in konstruktivna. Skupaj si zastavite cilje, primerjajte svoje rezultate in začetniške težave, predvsem pa se spodbujajte.

7. Kjer je volja, je tudi pot
Mehanizem, ki nam od nekdaj omogoča preživetje, je nadzor nad instinkti s pomočjo volje. Ko pridete domov in se zleknete na kavč ter si najbolj od vsega želite, da bi tam tudi ostali, uporabite zgornje načelo. Zaprite oči, osredotočite se na moč svoje volje in si glasno ali pri sebi recite: »Zdaj se bom lotila športne aktivnosti, ker tako želim. Nadzorujem svoje telo in energijo. Dobro mi gre, sem močna in pripravljena.« Globoko vdihnite in čutite, kako vas preplavljata svež zrak in energija. Večji, kot je občutek notranje moči do nečesa, pravijo psihologi, večja je možnost, da to dosežemo. Naša notranja drža ima ključno vlogo pri tem. Kmalu boste ugotovili, da je tek lahko tudi odlična oblika meditacije, pravijo trenerji. Občutite svobodo, ki jo vaša duša občuti pri gibanju. Pozabite na vsakdanje skrbi, prisluhnite svojemu telesu, bodite prisotni v trenutku in vztrajajte.

foto: Arhiv Svet24

prejšnji članek
Ajurveda: surove solate ne jejte s ...
Zdravje
Ajurveda: surove solate ne jejte s ...
naslednji članek
Hepatitis nam gre na jetra
Moda&Lepota
Hepatitis nam gre na jetra