Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hrana z največ kalorijami

28. 5. 2017; 08.00
Avtor: M. R./Revija Fatalna
Hrana z največ kalorijami
Kalorije so osnovna energijska enota, ki jo najdemo v vsaki hrani, in so nujno potrebne za ohranjanje vitalnih funkcij telesa.

Premalo ali preveč zaužitih kalorij lahko vodi do raznovrstnih težav, primerna količina pa je odvisna od človekovega spola, starosti, mišične mase in športne dejavnosti. Za vas smo pripravili seznam desetih živil, ki vsebujejo največ kalorij.

1. Živalske maščobe

Svinjska mast, ribje olje, zaseka, maslo, slanina in druge živalske maščobe, ki se največkrat uporabljajo za boljši okus jedi, so na vrhu seznama živil z največ kalorijami. Ker imajo tudi visoko vsebnost nasičenih maščob in holesterola ter malo vsebnost vsega drugega, je njihovo uporabo na dolgi rok priporočljivo zmanjšati.

2. Rastlinska olja

Sojino, arašidovo, palmino in kokosovo olje v kalorijah ne zaostajajo veliko za živalskimi maščobami. Poskusite jih nadomestiti z repičnim oljem, hladno stiskanim olivnim ali katerim drugim nehidrogeniranim oljem brez škodljivih transmaščob.

3. Oreščki in semena

Glede na to, da vsebujejo vitamine, minerale, zdrave maščobe in vlaknine, so oreščki idealen prigrizek, še zlasti če so nepraženi in brez soli. Imajo pa kljub temu veliko kalorij – najvišje na lestvici so brazilski oreščki s kar 719 kalorijami na 100 gramov, sledijo jim oreščki makadamije in orehi. Sicer skodelica večine oreščkov in semen vsebuje približno 950 kalorij.

4. Solatni prelivi 

Ker kupljeni oziroma pripravljeni solatni prelivi največkrat vsebujejo tudi sladkor ter masti in olja z vrha našega seznama, se jim, če želite shujšati, raje izogibajte. Preliv si raje pripravite sami iz mešanice kisa in začimb, kar ima komaj kaj kalorij.

5. Arašidovo maslo

Arašidovo maslo je super (tudi za shujševalne diete), ker daje občutek sitosti, vendar je treba pri njem paziti na velikost porcije oziroma da ga ne zaužijemo preveč, saj je zelo kalorično – 100 gramov vsebuje približno 560 kalorij.

6. Hitra hrana

S tem ne mislimo samo tiste v restavracijah s hitro hrano, ampak tudi prigrizke in sladkarije. Hitra hrana je na voljo v različnih oblikah in nas mami na prav vsakem koraku, a vsi tudi dobro vemo, kako se počutimo po tem, ko jo pojemo. Torej?

7. Temna čokolada

Temna čokolada je hranilna in zaradi velike vsebnosti kakava prava zakladnica flavonoidov, ki delujejo kot antioksidanti. Kljub temu jo je zaradi veliko kalorij priporočljivo uživati v zmernih količinah. Kot informacijo naj omenimo še, da med temne čokolade štejemo samo tiste s 65 odstotki kakava ali več.

8. Sir

Vegetarijanski vir beljakovin in dober vir kalcija se prileže večini jedi, a ga je v vsakodnevni prehrani pametno omejiti ali vsaj zmanjšati. Spomnite se na to naslednjič, ko boste želeli svoje špagete na debelo posuti s parmezanom.

9. Ocvrta hrana

Ker je ocvrta hrana zelo okusna, je zato največkrat precej velika tudi njena količina, a žal njena priprava vključuje tudi olja z vrha seznama. Med tovrstnimi živili z največ kalorijami se na prvem mestu znajde ocvrt piščanec, ki mu sledijo čebulni obročki in ocvrti krompirček.

10. Predelano meso

S predelanim mesom imamo v mislih seveda paštete, klobase in hrenovke, ki vsebujejo vitamine, a žal tudi veliko živalskih maščob in kalorij, zato vam strokovnjaki priporočajo le njihovo občasno uživanje.

prejšnji članek
Ne boste verjeli svojim očem! Poglejte, kaj je naredila iz sebe!
Svet slavnih
Ne boste verjeli svojim očem! Poglejte, kaj je naredila iz sebe!
naslednji članek
Test: Kakšna oseba ste?
Zdravje
Test: Kakšna oseba ste?