stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kurkuma - zdravilo za možgane

6. 8. 2016; 02.00
Avtor: mk/Zarja
kurkuma

foto: Arhiv Svet24

Že nekaj let je znano, da kurkuma spodbuja delovanje možganov.

Zdaj pa znanstveniki odkrivajo, da morda pomaga pri spodbujanju rasti živčnih matičnih celic. To bi lahko pomenilo, da lahko izboljša stanje bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo in drugimi oblikami demence. Izboljšata se namreč zaznavna funkcija in spomin.

Rezultati nove študije kažejo, zakaj je kurkuma tako zelo učinkovita pri nevroloških boleznih. Vsebuje namreč posebno snov, aromatični turmeron, ki aktivira in spodbuja živčne matične celice, da se delijo oziroma množijo. To pa je posebno pomembno za ljudi, ki so utrpeli možgansko kap ali pa, kot že rečeno, imajo demenco.

V okviru raziskave so strokovnjaki uporabili endogene živčne matične celice, kakršne so v možganih odraslih ljudi, in jih dali v snov iz kurkume. Rezultati so bili neverjetni. Celice so pokazale za 80 odstotkov več regenerativnih sposobnosti in aktivnosti kot sicer.

Ugotovitve bi lahko uporabili v pomoč pri zdravljenju poškodovanih možganov, na primer po pretresu ali po kapi. Možgani so namreč sposobni popraviti te poškodbe s pomočjo živčnih matičnih celic. Prejšnje raziskave so pokazale, da povečana količina matičnih celic pripomore k boljši regeneraciji možganov in tudi k ozdravitvi.

Poleg te neverjetne sposobnosti kurkuma zelo pomaga pri okužbah z mikrobi, posebej z glivicami, in izboljša zdravje jeter. Vsebuje tudi kurkumin, eno najbolj raziskanih naravnih snovi, ki deluje proti vnetju, prostim radikalom, upočasni staranje in napredovanje bolezni. Je naravna podpora zdravju, in kot vemo zdaj, še posebej možganom.

prejšnji članek
Česa se bojijo moški?
Zdravje
Česa se bojijo moški?
naslednji članek
Zaradi nje Jurij Souček počne celo to!
Svet slavnih
Zaradi nje Jurij Souček počne celo to!