gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Imejte poln krožnik in ves čas hujšajte

2. 1. 2017; 02.00
Avtor: Marijana Mandić/Maja
diet-time-limit-clock-measuring-tape-as-concept-36035421[1]

foto: Dreamstime

Predstavljamo vam bogato, triurno dieto. Z jedilnikom boste zlahka obvladovali napade lakote, saj boste jedli »kar naprej«.

Zgodovina diete

Dietni program je sestavil trener fitnesa Jorge Cruise, ki je napisal serijo knjig o fitnesu in kratkih telovadnih sklopih z naslovom Osem minut zjutraj (Eight minutes in the morning). Triurno dieto je razvil zaradi povpraševanja po shujševalni dieti, ki zahteva malo ali nič razgibavanja, po drugi strani pa zagotavlja, da nam ne bo krulilo v želodcu.

Kako deluje?

Jedilnik temelji na točno odmerjenem času med obroki in na tem, da se vam ni treba izogibati ogljikovim hidratom, kar je najlepše darilo in ključnega pomena za uspešno hujšanje.

Avtor diete trdi, da uživanje hrane vsake tri ure preprečuje napade lakote in hkrati aktivira telesni mehanizem za varovanje pred lakoto, to pa posledično poveča termični učinek hrane. Kaj to pomeni? Telo porabi več kalorij za presnovo zaužite hrane, raven krvnega sladkorja pa ostane ves čas enaka. Pravcati shujševalni čudež je, da jemo in jemo, hkrati pa porabimo vse več kalorij.

Zanimivo je še dejstvo, da program ne zahteva omejevanja ali prepovedi uživanja ogljikovih hidratov. Pozorni morate biti le na urnik obrokov in na to, da uživate v vsakem grižljaju. 

Načrt prehranjevanja

Triurni jedilnik vsebuje od pet do šest obrokov skrbno določene velikosti, porcije so kar najbolje razporejene čez dan. Kot rečeno, jeste na vsake tri ure. Jedro diete sestavljajo trije glavni obroki, vsak vsebuje okoli 400 kalorij, dva prigrizka (okoli 100 kalorij) in en priboljšek (do 50 kalorij). Skupaj torej zaužijete presenetljivo malo, 1450 kalorij dnevno.

Najboljše je, da uživate polnovredna žita, še pred tem pa avtor diete priporoča beljakovinska živila z majhno količino nasičenih maščob, kot so jajčni beljaki, belo meso, manj masten jogurt in posneto mleko. Več kot dobrodošla živila pa so tudi tista, bogata z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-9, in nič ni narobe, če si občasno privoščite tudi rdeče meso.

Dobra vira maščobnih kislin omega-3 sta laneno olje in losos, omega-9 pa so v olivah, avokadu in oreščkih.

Če se boste navadili obroke uživati redno, boste zmanjšali nihanje krvnega sladkorja ter pospešili presnovo. Lahko se držite jedilnikov, ki jih ponuja knjiga, ali pa si daste duška in sestavite lastne jedi, po dietnih prehranskih načelih.

Prednosti in slabosti diete

Lakoto odlično nadzirate z uživanjem hrane na tri ure oziroma delitvijo hrane na več manjših obrokov. Prav tako dieta ponuja strategije, ki vas spodbujajo, da se boste tudi pri svojih najljubših jedeh in prehranjevanju držali zmernosti. Lahko torej jeste, karkoli želite, vse dokler se vaš obrok sklada s priporočenimi časovnimi razmiki med obroki in dnevno količino dovoljenih kalorij. Pravzaprav naletite na slabosti diete le, če se lotite njene knjižne različice, kjer je opisana na malce bolj zapleten način. Tukaj torej raje predstavljamo njeno najpreprostejšo različico.

Dobro je vedeti!

- Čeprav dieta zagotavlja, da boste shujšali v povprečju po kilogram na teden, je rezultat zelo odvisen od vaše telesne konstitucije.

- Strukturirani načrt najbolj pritegne ljudi, ki radi grizljajo med glavnimi obroki in nimajo časa za razgibavanje. Če pa imate kakršnekoli zdravstvene težave, se morate prej posvetovati z zdravnikom.

- Lotite se še kakšne tehnike za sproščanje, tako da se lažje uprete »lačnemu srcu« oziroma prenajedanju zaradi čustvene napetosti. Zoper čustveno praznino pomaga ravno praznično vzdrževanje stikov z dobrimi prijatelji.

Kaj lahko jeste po mili volji?

Odgovor je preprost; katerokoli živilo z do 20 kalorijami na porcijo: vloženo zelenjavo, mlado čebulo, zeleno solato, redkvice, kumarice, bučke.

Kateri priboljški so dobri za vas?

Izbirajte med piškotom, nekaj mandlji, oblitimi s čokolado, 30 grami karamele, 20 medenimi bonboni, 55 grami biskvitne torte, 2 rebroma čokolade, 20 arašidi in debelo rezino sira.

prejšnji članek
V dveh tednih  -  2 kilograma
Zdravje
V dveh tednih - 2 kilograma
naslednji članek
Skrivnost bleščečega nasmeha tudi v starosti
Seniorji
Skrivnost bleščečega nasmeha tudi v starosti