Vroče ta hip

Zamašen nos: 7 nasvetov, ki pomagajo takoj!

Profimedia

Uporabite katerega izmed sedmih naravnih in poceni trikov ter naredite križ čez zamašen nos in pri tem okrepite vaš imunski sistem.

Zamašen nos je pogost pojav v zimskih mesecih. Povzročajo ga virusi, prehladi in suh zrak. Ne le da je občutek pri zamašenem nosu zelo neprijeten, pojavijo se lahko tudi dodatne zdravstvene težave, kot so vneto grlo, nespečnost in krvavitev iz nosu.

1. Eterično olje mete 

Nekaj kapljic eteričnega olja mete kapnite v papirnat robček. Položite ga na nos in desetkrat globoko vdihnite.

2. Česen

Strok česna narežite na koščke in jih pojejte s kosom kruha, sendvičem ali s čim drugim. Če dobro prenašate močan okus česna, dobro zgrizite strok in desetkrat globoko vdihnite. Nato ga pojejte ali pa izpljunite.

3. Jabolčni kis

Zavrite pol litra vode in vanjo dodajte žlico kisa. Ko odstavite z ognja nad lonec nagnite glavo, jo pokrijte z brisačo in globoko vdihujte paro.

4. Slana voda

Zavrite pol litra vode ter vanjo dodajte žličko morske soli. Ko se raztopi, voda pa ohladi na sobno temperaturo, nagnite glavo nad umivalnik in si v nosnico ulijte slano vodo ter počakajte, da priteče ven skozi drugo nosnico. Pri tem si lahko pomagate s stekleničko za izpiranje nosu, ki jo dobite v lekarni. Slano vodo lahko tudi prelijete v stekleničko s kapalko in so jo večkrat dnevno kapnete v nosnici. 

5. Hren

Naribajte nekaj hrena ter ga zmešajte z žlico medu. Mešanico dajte na jezik ter preden pogoltnete, desetkrat globoko vdihnite skozi nos.

6. Ingver

Svež ingver naribajte v solato, sendviča ali katero drugo jed. Če je okus premočan, ingver zmešajte z žlico medu ter v ustih počasi sesajte in pri tem desetkrat globoko vdihnite, preden ga pogoltnite.

7. Slezova korenina

Korenino narežite na koščke ter jo vrzite v liter tople vode. Pustite stati pol ure in vodo zavrite. Odstavite in nagnite glavo nad lonec, pokrijte z brisačo in globoko vdihujte paro.