Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Verjetno jo imate doma: Vas res lahko ubije v 15 minutah?

2. 3. 2017; 11.01
Avtor: V. M.
roza, rastlina, difenbahija, lončnica

Cvetličarji in vrtnarji, ki so pogosteje v stiku z omenjeno rastlino, pojasnjujejo, da nimajo negativnih izkušenj s sokom difenbahije. foto: profimedia

Difenbahija je priljubljena listnata lončnica, ki jo pogosto zasledimo v slovenskih domovih. Nedavno je po spletu zaokrožila novica s sporočilom matere, ki je zlasti med starše zasejala strah in nemir. V objavi je namreč navedeno, da lahko rastlina ubije odraslo osebo v 15 minutah.

Difenbahija je priljubljena sobna rastlina, ki se ponaša z veličastnimi zelenimi listi, v sredini obarvani s prekrasnimi ornamenti, čigar odtenki se razlikujejo glede na vrsto rastline. Pozornost pa zelena lepotica ne vzbuja le zaradi svojega prijetnega videza, temveč tudi opozoril, ki se nanašajo na toksičnost rastline.

Previdno pri ravnanju z nemo trstiko
Pri ravnanju z difenbahijo, ki nosi vzdevek nema trstika, velja upoštevati previdnostne ukrepe. Slednji navajajo uporabo rokavic, ki preprečijo morebiten stik soka s kožo. Poškodbe kože lahko namreč nastanejo že ob samem stiku z mokrimi listi. Prav tako je priporočljivo, da rastlino postavite izven dosega otrok in domačih živali, ter se tako izognete morebitnim posledicam.

Kakšne so izkušnje z rastlino v Sloveniji?

Cvetličarji in vrtnarji, ki so pogosteje v stiku z omenjeno rastlino, pojasnjujejo, da nimajo negativnih izkušenj s sokom difenbahije. "Reakcija na koži se pojavi pri bolj občutljivih ljudeh, rdečina običajno mine po uri ali dveh. Po stiku z rastlino si preprosto umijemo roke z milom in vročo vodo. Za enkrat še nismo imeli primera, kjer bi sok povzročil hudo alergijsko reakcijo," je za naš portal povedala Anja Blokar, dipl. inž. agronomije.



Kakšne izkušnje pa ima z reakcijami soka difenbahije zdravstveno osebje?

Predstojnik Oddelka za kožne in spolne bolezni UKC Maribor, mag. Pij Bogomir Marko, dr. med. pojasnjuje, da v njihovih ambulantah za enkrat še niso zabeležili primerov omenjenih reakcij.

Kljub temu previdnost ni odveč, učinki soka so namreč lahko sledeči …

"Stik kože ali sluznice z deli rastline lahko povzroči iritantno kontaktno reakcijo na koži ali sluznici, najpogosteje po mehanizmu aktivacije in sprostitve histamina iz mastocitov. Kožne spremembe se lahko kažejo na mestu stika z deli rastline v obliki rdečine, koprivastega izpuščaja in celo mehurčkov ali bul. Kožne spremembe spremlja običajno močan srbež. Dodatno poslabšanje je lahko prisotno ob sočasnem stiku in izpostavitvi kože sončnim žarkom."

prejšnji članek
Bleščeč nasmeh zagotavlja 100 odstotno uspešnost!
Moda&Lepota
Bleščeč nasmeh zagotavlja 100 odstotno uspešnost!
naslednji članek
FOTO: Otožni trenutki Melanie Trump
Svet slavnih
FOTO: Otožni trenutki Melanie Trump
#obraziavenija
obraziavenija