andrej-plenković
Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z Domovinskim gibanjem?

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko menstruacija postane nočna mora

6. 3. 2017; 08.00
Avtor: ud
termofor, menstruacija, bolečina, trebuh, ženske

Načinov, kako lajšati bolečine, je več. Pomagajo lahko tudi akupunktura, meditacija ali termofor. foto: Profimedia

Številne ženske z močnimi menstruacijami občutijo tudi močne bolečine, ki jih spremljajo krči. Bolečina se navadno pojavi v spodnjem delu trebuha, občasno pa se širi tudi v križni predel.

Bolečine povzroči krčenje maternice zaradi zmanjšanega dotoka krvi v maternično sluznico. Vzroki za nastanek bolečih menstruacij tičijo v hormonih, prostaglandinih, v sluznici maternice, katerih količina se med krvavitvijo poveča do trikrat. S tem se poveča tudi mišična napetost maternice. Drugi vzroki pa so lahko nazaj obrnjena maternica, pomanjkanje telesne dejavnosti pa tudi hujši stres. Verjetnost, da bomo imeli močne ali boleče mesečne krvavitve, je večja, če je prvo perilo nastopilo pred enajstim letom, če je o težavah tožila tudi mama ali babica, če kadimo, smo pretežke ali uživamo preveč alkohola.

Samopomoč pri močnih in bolečih menstruacijah

Vse se da rešiti z zdravim življenjskim slogom in tudi boleče menstruacije niso izjema. Če kadite, prenehajte, saj lahko kajenje okrepi mesečno perilo in bolečine. Poskrbite za redno telesno dejavnost, ki v telesu sprošča endorfine. To so snovi, ki lajšajo bolečine in posledično izboljšajo počutje. Če ste pretežki, shujšajte. Mogoče je krivo pomanjkanje železa. To lahko preverite pri zdravniku. Pijte tople napitke, in ne kave, ter jejte več lažjih obrokov. Izogibajte se bele moke, sladkorja in predelane hrane, saj ta živila krepijo menstrualni tok. Za močnejši tok je lahko krivo tudi pomanjkanje kalija, zato uživajte čim več živil, ki so bogata s tem hranilom. Včasih pri bolečinah pomagajo že topel termofor in tople kopeli.

Kdaj h ginekologu? 

S hčerko ga obiščite, če so že njene prve menstruacije zelo boleče, vi pa ga obiščite, če imate hude krče, če so menstrualne krvavitve daljše kot sedem dni in prepogoste, ne glede na vašo starost, če vas v spodnjem delu trebuha boli, tudi če nimate mesečnega perila, če se med menstruacijama pojavi krvavitev, če imate kakršenkoli sumljiv izcedek iz nožnice, če se boleča menstruacija pojavi po letih nebolečih, še posebej če se pojavi po 30. letu ali pozneje v rodni dobi, ter če se pojavi krvavitev iz nožnice v klimakteriju, ko je od zadnje menstruacije minilo več kot pol leta.

Pomoč iz lekarne 

V lekarni je na voljo kar nekaj zdravil iz narave za lajšanje bolečih in močnih menstruacij. Tudi analgetiki v prosti prodaji lahko pomagajo. Izogibajte pa se aspirinu, saj ta krvavitev še okrepi. Sicer vas lahko pomiri dejstvo, da s starostjo krči oslabijo in po porodu pogosto izginejo.

prejšnji članek
Z njo si umivate zobe, a je mnogo bolj uporabna!
Zdravje
Z njo si umivate zobe, a je mnogo bolj uporabna!
naslednji članek
Kate Middleton: Podrobnost, ki je razjezila kritike
Svet slavnih
Kate Middleton: Podrobnost, ki je razjezila kritike
#nasazenazenska
nasazenazenska