Vroče ta hip

Čudežna rastlina, ki raste na vašem vrtu

Profimedia

Veliko ljudi to rastlino uporablja kot okras svojega vrta, a ima v resnici le-ta vsaj eno zelo močno zdravilno lastnost.

Govorimo o netresku, trajni lastniki, ki v osnovi prihaja iz skalnatih področij južne Evrope, zdaj pa se je razrasla po celotni celini, zelo pogost pa je tudi v Sloveniji. Če imate doma vrt ali vrtiček, obstaja velika možnost, da to rastlino uporabljate z namenom popestritve njegovega videza, saj je privlačno zelen tudi pozimi, v resnici pa se v njem skriva prava zakladnica zdravja.

Gre za rastlino, ki je po eni strani podobna kaktusu, pod drugi pa ima številne mesnate, a koničaste liste, ki skupaj tvorijo rastlino, ki v celoti spominja na cvet. Ker je v Sloveniji zelo pogost imamo tudi številna ljudska imena. Med njimi tudi glušec, uheljnik, uhovnik, ušesnik ..., ki pa vsi skupaj namigujejo na zdravilni namen, ki je v slovenski domači uporabi najbolj pogost.

Netresk je v osnovi zelo podoben bolj poznani aloe veri, le da je njegov končni učinek nekoliko šibkejši. Vseeno govorimo o rastlini, ki zmehča kožo, pomaga pri opeklinah, ranah, bradavicah, pikih, hemeroidih, kurjih očesih ... Najbolj pogosta uporaba pa je pri zamašenem sluhovodu in splošni bolečini v njem. Iz listov iztisnite nekaj kapljic soka in ga s pomočjo kapalke, ali žličke, vnesite v boleč sluhovod. Pri tem morate biti seveda zelo pazljivi in ob tem poskrbeti za čistočo, saj si ne želite, da bi prišlo do nepotrebnih dodatnih zapletov.

Seveda morate predvsem pri bolečini v ušesih paziti, da ne gre za kaj hujšega. Počen bobnič je potrebno zdraviti drugače, zato je vseeno vedno obisk osebnega zdravnika.

Seveda pa to ni edina poceni rastlina. Preverite, katera je prav tako odlična. Kliknite tukaj!