Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Okusni in zdravilni regratovi recepti

28. 3. 2017; 04.00
Avtor: A. S.
regrat

Regrat je uporaben na mnogo načinov. foto: Profimedia

Regrat je dobro poznan kot eno najbolj zdravilnih rastlin. A je več kot to. Preberite, kaj vse lahko iz njega pripravite!

Regrat zelo ugodno vpliva na naše ledvice, jetra, žolč, želodec, črevesje in kri. Je ena najbolj zdravih rastlin, odpravlja odvečno vodo iz telesa. Poleg tega pa ureja prebavo, čisti kri in je lahko v veliko pomoč pri zdravem hujšanju.

Niso pa uporabni le listi, zdravilna sta tudi korenina in cvet. Celotno rastlino pa lahko uporabljamo na različne načine.

Kot dodatek h kavi
Korenino regrata operite, razrežite in popražite v pečici. Nato jo zmeljite in vedno, ko si skuhate kavo, vanjo dodajte ščepec te zdravilne korenine. S tem bo kava postala veliko bolj zdrava, pomagala vam bo pri urejanju prebave, blagodejno bo delovala tudi na želodec in črevesje.

Regratovo vino


Potrebujete šest litrov vode, pet litrov svežih cvetov regrata, dve kili in pol sladkorja, dve limoni, dve pomaranči, 20 gramov kvasa in nekaj rozin.
Cvetove najprej prelijte z vrelo vodo, pokrijte in pustite 24 ur. Nato precedite, v sok dodajte še sok limon in pomaranč ter sladkor. Nato kuhajte deset minut, ves čas mešajte. Nato precedite, ko se ohladi, pa tekočini dodajte zdrobljeni sveži kvas. Nato pustite tekočino v loncu, vse dokler se ne pojavijo mehurčki. Nato nalijte v steklenice in zaprite z gazo. Hranite na hladnem in temnem. Počakajte nekaj tednov, v tem času se bo izvedla fermentacija. Ko ta preneha, v steklenice dodajte po nekaj rozin in jih dobro zaprite. Vino je pitno čez šest mesecev.

Domači sirup
Potrebujete 250 gramov svežih cvetov regrata, liter in pol vode, dve limoni, dve pomaranči, kilogram rjavega sladkorja. Najprej cvetove prelijte s hladno vodo, nato dodajte sok limon in pomaranč ter premešajte. Nato pustite pokrito 24 ur. Nato precedite, dodajte še sladkor, kuhajte na zmerni temperaturi uro in pol, da se sirup zgosti. Med kuhanjem mešajte. Ko je sirup dovolj gost, ga nalijte v temne steklenice, dobro zaprite in hranite na temnem in hladnem. Sirup lahko mešate z vodo ali čajem, lahko pa ga jeste po žličkah. Okrepil bo vaše zdravje.

Regratov med


Potrebujete približno 500 cvetov, štiri limone, liter vode in pet kilogramov sladkorja. Cvetove dajte v posodo, prelijte z mrzlo vodo. Nato operite in narežite limone (z olupkom vred) na kolobarje in jih primešajte med cvetove. Pustite 24 ur. Nato dobro premešajte in precedite skozi gazo. Tekočini dodajte sladkor in kuhajte. Med kuhanjem mešajte. Ko se sirup zgosti, je pripravljen. Nalijte ga v steklene kozarce s pokrovom. Hranite na temnem.

Liker
Potrebujete 50 cvetov, 60 gramov medu, kilogram sladkorja, limono, liter domačega žganja ali vodke. Najprej zmešajte skupaj cvetove in med, dodajte še sladkor in na rezine narezano limono. Dobro premešajte, nato pa vse skupaj prelijte z žganjem ali vodko. Pustite na temnem in hladnem dva tedna, nato pa precedite in shranite v steklenice.

Ali lahko korenina regrata uniči raka v 24 urah? Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Vseeno mu je, če njegova žena poljublja soigralce
Svet slavnih
Vseeno mu je, če njegova žena poljublja soigralce
naslednji članek
Terapevtka razkriva: Tako preprosto se znebite celulita
Moda&Lepota
Terapevtka razkriva: Tako preprosto se znebite celulita
#obraziavenija
obraziavenija