milano, ulični prodajalec
Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ustavite glavobol po naravni poti

2. 4. 2017; 02.30
Avtor: Petra Arula/Bodi zdrava
Glavobol, stres, sprostitev

foto: Profimedia

Vas večkrat muči glavobol, se morda rad sprevrže tudi v migreno? Sproži ga lahko marsikaj – od sira ali čokolade do službenega roka, prepira s partnerjem, strahu pred prihodnostjo …

Glavoboli so namreč telesni odziv na telesni ali čustveni stres, ki lahko povzroči krčenje mišic glave in vratu (takšne glavobole imenujemo tenzijske), ali pa se žile zožijo in nato razširijo (migrenski ali vaskularni glavoboli). Obstajajo tudi glavoboli kot posledica vnetij sinusov, za prav vse pa velja, da so po navadi začasni in da jih uspešno lahko zdravimo ali vsaj omilimo z domačim zdravljenjem.

Ozavestite

Louise L. Hay pravi, da so glavoboli plod samoomadeževanja, samokritičnosti in strahu, ter predlaga afirmacijo: »Ljubim se in se odobravam. Nase in na vse, kar počnem, gledam z ljubečimi očmi. Varen sem.« Ob glavobolu torej velja razmisliti, kakšno duševno stanje (če nismo intolerantni na sir, čokolado, sladoled ali drugo hrano, ki naredi »alarm« v naši glavi) nas pravkar obvladuje. Če se počutimo nesproščeni, celo »zategnjeni«, je v takšnem stanju najverjetneje tudi naša glava. Morda bomo že z ozaveščanjem svoje težave rešili veliko. Seveda pa ob napadu glavobola najprej poskusite najti nekaj miru. Pojdite v miren, tih, ne preveč osvetljen prostor, osredotočite se na dihanje in se sprostite.

Pojdite v gozd ali park

Ali pa se odpravite v naravo. Antonina Rome, dr. med., predlaga, da ob glavobolih svojo pozornost vedno preusmerimo navzven: »Pojdite ven in opazujte drevesa, štejte veje, prepoznavajte različne oblike, debeline, barve, iščite čim več zanimivih oblik … Tako se boste osredotočili na naravo in njene oblike, se nadihali in hkrati preusmerili pozornost od napetosti v glavi.«

Aromaterapija

Kapljico ali dve eteričnega olja timijana ali rožmarina nanesite na podlago (namažite se na primer z olivnim ali jojobinim oljem) na sence ali čelo. Nežno vmasirajte, nato pa se prepustite miru in tišini. Študija iz leta 2010 je pokazala, da eterično olje timijana in rožmarina vsebuje karvakrol – snov, ki deluje podobno kot nesteroidna protivnetna zdravila, na primer ibuprofen.

Tibetanska refleksna terapija vratu in glave

Tibetanska refleksna terapija vratu in glave je sodobna metoda avtorice Lone Sorensen, ki združuje mikro refleksne zemljevide in filozofijo zdravljenja tibetanske, kitajske in indijske kulture. Izvaja se na zgornjem delu hrbta in glavi.

Zeliščna kopel za stopala

Vroča voda poveča pritok krvi v stopala, kar zmanjšuje pritisk na žile v glavi. Kopeli lahko dodate še nekaj kapljic eteričnega olja mete ali sivke in aroma bo poskrbela še za blagodejno sprostitev.

Zeliščni obkladek

Topel obkladek položite na čelo ali zatilje, da sprostite zategnjene mišice, ki velikokrat povzročijo tenzijski glavobol. Če trpite za vaskularnim glavobolom, prevretek ohladite in si naredite hladni obkladek. V obeh primerih bo obkladek deloval podobno kot ibuprofen in druga nesteroidna protivnetna zdravila. Recept: 1 žlico suhega timijana, 1 žlico suhega rožmarina in po 1 žličko zdrobljenih nageljnovih žbic ter komarčkovih semen prelijte s tremi skodelicami vode. Ko je temperatura primerna, bombažno krpo namočite v pripravek, jo ožmite in uporabite kot obkladek.

Akupresura

Če vas muči glavobol, ki je nastal zaradi napetosti, poiščite akupresurno točko, ki leži v zatilju, približno dva centimetra desno od sredine glave, in je približno za konico prsta oddaljena od roba lasišča. To točko (takoj jo boste začutili – sprva bo občutljiva kot modrica, kmalu pa vam bo masaža začela goditi, saj bo glavobol popustil) previdno in nežno masirajte s kazalcem, tako da izvajate krožne gibe.

Popijte čaj z medom

Vzemite si nekaj časa zase in v mirnem kotičku spijte kamilični čaj z medom. Če kamilice namakate dve minuti v vreli vodi, sproščajo in lajšajo bolečino.

Bownova terapija

Obiščite izkušenega Bownovega terapevta, ki bo pripomogel k vaši samokorekciji in ozdravitvi s sklopom nežnih posegov prek mišičnih tkiv in fascij (ovojnic), ki povzročijo odzive in uravnoteženje celotnega telesa. »Bownova terapija je tehnika stimulacije mehkih tkiv, ki izzove strukturno reorganizacijo in posledično izboljša fiziološke funkcije. Je zelo blaga in spoštljiva do pacienta. Terapevt ne posega v njegovo telo, temveč dodaja informacije, da se telo samoregulira. Ozdravitve ne omogoča terapevt, on je le prenašalec informacij v pacientov sistem. To je celostni pristop, in ne le fizična terapija,« nam je razložila Bownova terapevtka Boža Jemc.

Skodelica Donata Mg ali magnezij v prahu

Ljudje, ki trpijo za migrenami, imajo med napadi v možganih zelo nizko raven magnezija in večkrat tudi splošno pomanjkanje magnezija v telesu, zato si ob napadu privoščite dodatno količino magnezija. Splošno raven magnezija pa preverite pri svojem zdravniku ali si pregled plačajte v laboratoriju.

Poskrbite za dovolj spanja

Migrene, ki vas napadejo ponoči ali zgodaj zjutraj, lahko povzroča pomanjkanje spanca. V raziskavi je 65 odstotkov ljudi z migreno poročalo, da jih je glava nehala boleti, ko so odpravili težave s spancem.

S kalužnico nad migreno

Kalužnica se je v raziskavah lajšanja migren izkazala kot zelišče številka ena. Priporočeni odmerek izvlečka kalužnice v prvem mesecu jemanja je 75 miligramov dvakrat dnevno, nato pa 50 miligramov dvakrat na dan.

prejšnji članek
Oskarjeva nagrajenka z oboževalci delila golo fotografijo
Svet slavnih
Oskarjeva nagrajenka z oboževalci delila golo fotografijo
naslednji članek
Ga znate pripraviti sami doma?
Kulinarika
Ga znate pripraviti sami doma?
#obraziavenija
obraziavenija