stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vadite tako, kot vam narekujejo hormoni

9. 4. 2017; 10.30
Avtor: ud
ženska, vadba, telovadba

Vadite glede na raven hormonov v telesu foto: Profimedia

Kar 75 odstotkov žensk se izogiba telovadbi, kadar imajo tiste dneve v mesecu. Vendar pa v resnici hormoni med krvavitvijo zelo ugodno vplivajo na mišice in telo.

Preverite, katera vadba je primerna glede na vaš menstrualni cikel.

Teden 1: Boot kamp 

Estrogen in progesteron sta zdaj na najnižji ravni, zaradi česar pride do krvavitve in posledično tudi krčev v spodnjem delu trebuha. Priporočamo vadbo boot kamp, za katero ste gotovo že slišali. Vaje so različno zahtevne, vendar jih posameznik brez težav lahko prilagaja svojim zmožnostim. Osnovni trening je na primer sestavljen iz sklec, trebušnjakov, poskokov, dviganja uteži, počepov, teka in raztezanja.

Teden 2: trening za moč 

Če v drugem tednu menstrualnega cikla trenirate za moč, lahko pričakujete hitrejše povečanje mišične mase, najbolj zaradi naraščajoče ravni estrogena in testosterona v krvi. Aktualne so vse vaje, pri katerih uporabljate uteži, vendar naj vas opozorimo, da pazite na kolena. Zaradi nepojasnjenega razloga se ob skokovitem povečanju estrogena poveča možnost za poškodbe sklepov.

Teden 3: tek 

Ko ovulirate (po navadi okoli 14. dneva ciklusa), je estrogen na vrhuncu, kar povzroči, da telo učinkovito porablja maščobo, ki se sicer težje spreminja v energijo kot ogljikovi hidrati. Ta metabolični proces omogoča, da lažje izvajate vztrajnostni trening, zato je pravi čas, da se podate na tek čez drn in strn.

Teden 4: pilates ali hitra hoja

Zgodi se naval progesterona, vaši spolni organi se pripravljajo na veliki dogodek: boleče in občutljive prsi, napihnjenost, sindrom PMS. V tem času sta najbolj blagodejna hoja in pilates. Bistvo pilatesa je krepitev mišic trupa, ki tvorijo središče telesa. Nauči vas povezati telo in duha ter pomaga pri stresnih situacijah in vsakodnevnih aktivnostih. Zaradi nežnih in predvsem nadzorovanih gibov je vadba zelo varna tudi med nosečnostjo.

prejšnji članek
Zdrava hrana, ki je nikar ne jejte
Zdravje
Zdrava hrana, ki je nikar ne jejte
naslednji članek
Voditeljica POP TV o izgubi, modricah in strogih sodnikih
Resničnostni šovi
Voditeljica POP TV o izgubi, modricah in strogih sodnikih