nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vas je oplazil artritis?

8. 4. 2017; 12.00
Avtor: Petra Arula/Bodi zdrava
glavobol glava ženska

foto: Profimedia

Še niste za med upokojence, vaši sklepi pa bolijo, kot da je za vami vsaj osem križev?

»Beseda artritis zajema več kot sto različnih revmatičnih bolezni (najpogostejša je osteoartritis), ki povzročijo bolečine, otekanje, vnetja in poslabšajo gibljivost v sklepih ter vezivnem tkivu. Izraz dobesedno pomeni vnetje sklepa,« si lahko preberemo v knjigi Skrbimo za svoje telo (MKZ). V taisti knjigi preberemo, da gre večinoma za dolgotrajne kronične oblike – ko artritis nastane, ga boste imeli vse življenje –, genetika pa še poveča tveganje za nastanek bolezni. Z odločno terapijo in pozitivnim pristopom jo boste lažje premagovali in ublažili bolečine, slabšo gibljivost in telesne nepravilnosti. Zato je pravzaprav dobro, da ste bolezen odkrili v zgodnji fazi, četudi so bolečine zelo blage in artritis morda pri vas ne pušča nobenih vidnih znakov. Ob bolečinah v sklepih ali mišicah, okorelosti in otekanju, ki trajajo več tednov, obiščite zdravnika.

Če ni prehudo in bolezen ne traja tako dolgo, pa si vsakič, ko se »priplazi« do vaših sklepov, pomagajte z nasveti, ki vam lahko pomagajo pregnati bolečino ali kar celotno vnetje. Sodobno zdravljenje namreč vključuje kombinacijo številnih terapij: vadbo, počitek, zdravljenje s hladno in vročo vodo (knajpanje), spremembe v prehrani in jemanje prehranskih dopolnil. Kirurški poseg je zadnja in skrajna rešitev, s katero obnovijo ali zamenjajo sklepe.

Odrecite se protivnetni hrani

Dobra novica? Vse več zdravnikov skupaj s svojimi bolniki ugotavlja, da že sam prehranski slog lahko odpravi ali vsaj močno omili bolečine, zato zdravniki bolnikom z artritisom vse bolj priporočajo, da preidejo na protivnetno hrano. »Na črni listi so znani osumljenci: hitra hrana, ocvrte jedi in industrijsko predelana (procesirana) hrana,« si lahko preberemo v knjigi Zdravje iz kuhinje – ljudska zdravila na sodoben način, kjer nam avtorji predlagajo, da se prehranjujemo zdravo sredozemsko: z veliko svežega sadja in zelenjave, rib, olivnega olja, česna, čebule in zelišč. »Švedska študija, ki je obravnavala obolele za revmatoidnim artritisom, je ugotovila, da so tisti, ki so prešli na sredozemsko dieto, imeli manj vnetij in so se jim povrnile nekatere telesne zmogljivosti,« navajajo avtorji omenjene knjige, ki predlagajo, da svoje prehranjevalne navade začnemo spreminjati kar takoj: »V shrambi poiščimo orehe, suho sadje, vloženo sadje (v lastnem soku, ne sladkih sirupih), ribe v pločevinki in polnozrnata žita, kot so ječmen, oves, bulgur, kuskus in rjavi riž.«
Če ste se zaradi svoje bolezni odrekli živalskim maščobam, ker pospešujejo vnetne procese (arzen ribam, katerih maščoba vsebuje dragocene maščobne kisline omega-3), ter vaša prehrana temelji pretežno na zelenjavi, se bo pogosto zmanjšala tudi količina potrebnih zdravil z revmatoidnim artritisom, dodajajo avtorji knjige Skrbimo za svoje telo, ki obenem razlagajo, da težave z artritisom povečuje tudi povečevanje telesne teže: »Že izguba petih odvečnih kilogramov pomaga preprečiti nastanek osteoartritisa ali vsaj omejiti napredovanje bolezni. Izguba teže razbremeni sklepe in ublaži bolečino pri vseh oblikah artritisa, še zlasti uspešno pa preprečuje izbruh osteoartritisa in lajša njegove bolezenske znake.«

Novo v vaši prehrani

Seznam za v trgovino, ki si ga kar takoj fotografirajte s telefonom:


- ingver (svež ali posušen in zmlet ali oboje),
- kurkuma,
- nageljnove žbice,
- kamilice,
- zeleni čaj.

Ingver »oponaša« nesteroidna protivnetna zdravila, ki so prva v vrsti za zdravljenje artritisa. S študijami ugotavljajo, da ingver omejuje kemične snovi, ki povzročajo bolečino in so del telesnega odziva na vnetje. V nasprotju z zdravili mu to uspeva brez stranskih učinkov. Zato poiščite okusne recepte z ingverjem, iz njega pa si skuhajte tudi okusen čaj – naribajte ga ali položite nekaj koščkov v vrelo vodo – odličen je z limono in medom. Pomagajte si tudi z ingverjevimi obkladki – olupljenega in sesekljanega zamešajte v toliko olja, da dobite kremasto zmes, ki jo nanesite na boleči sklep.

Kurkuma močno lajša bolečine in otekanja pri obolelih za artritisom – v neki študiji so oboleli za kolenskim osteoartritisom, ki so zaužili samo dva grama (manj kot čajno žličko) kurkume, občutili olajšanje bolečine in večjo gibljivost, ki je bila enaka kot pri tistih, ki so zaužili 800 miligramov ibuprofena. Vsak dan si jo eno žličko potresite po zelenjavi, enolončnici ali si jo vmešajte v mleko.

Nageljnove žbice vsebujejo antioksidante, ki so pomembni pri preprečevanju poškodb hrustanca in kosti, ki jih povzroča artritis, obenem pa vsebujejo protivnetno spojino evgenol, ki preprečuje izločanje proteina COX-2, ki spodbuja vnetje. Vnesite jih v svojo kuhinjo.

Kamilični čaj bo lajšal bolečine, če boste čisto krpo, namočeno v toplo tekočino (štiri vrečke v pol skodelice vode), položili na boleče mesto.

Zeleni čaj s svojimi polifenoli deluje protivnetno in krepi odzive imunskega sistema v povezavi z artritisom. Raziskovalci z Univerze Case Western Reserve so ugotovili, da je idealna mera štiri skodelice zelenega čaja na dan.

Bodite aktivni

Artritis očitno nima preveč rad zdravega življenjskega sloga – pri ljudeh z različnimi oblikami artritisa, ki redno vadijo, so namreč bolečine in bolezenske spremembe v sklepih manjše. A nikar ne pretiravajte – začnite lahkotno: z redno hojo ali plavanjem v dovolj topli vodi, sprva bo deset minut dovolj, nato pa počasi stopnjujte zahtevnost in čas vadbe, ki naj se razširi na trideset do šestdeset minut dnevno. Zdravnika lahko prosite, da vas napoti k fizioterapevtu, ki vam bo pokazal najprimernejše vaje za vaše sklepe. Zavedajte pa se, da boste pri vadbi najlažje vztrajali, če vam bo všeč, zato izberite takšno, ki vas bo resnično veselila.

Dišave, ob katerih pozabimo na bolečino

Prijetne dišave, kot je na primer vonj sivke, mete, melise, majarona in rožmarina, spremenijo doživljanje bolečine. Japonski raziskovalci so odkrili, da vonj sivke niža raven stresnega hormona kortizola, zaradi česar se počutimo sproščeno in smo manj dovzetni za bolečino. Korejski raziskovalci so obenem dognali, da so bolniki z artritisom trpeli za manj bolečine in depresije, ko so bili izpostavljeni aromam kuhinjskih zelišč, kot so rožmarin, majaron in meta. Vdihujmo jih sveže, ali pa si jih vmešajmo v rastlinsko olje in jih duhajmo, ali pa jih nanesimo na zapestje, kot parfum. Če pri sebi nimamo zelišč, lahko v dve žlici mandljevega ali jojobinega olja nakapamo in dobro premešamo petnajst kapljic eteričnega olja sivke, kamilice, vanilje ali evkalipta ter jih nanesemo na kožo ali vmasiramo. Pa vendar iste arome ne uporabljajmo vsak dan, saj se bomo kmalu navadili na vonj in se ne bomo več odzivali na njegove sposobnosti lajšanja bolečine.

prejšnji članek
Tantra za začetnike
Odnosi
Tantra za začetnike
naslednji članek
Ilke Štuhec prikorakala, slovenska voditeljica radovedno opazovala
Svet slavnih
Ilke Štuhec prikorakala, slovenska voditeljica radovedno opazovala