ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koliko vam pomenijo vaši zobje?

7. 4. 2017; 02.00
Avtor: K.M.
zobje, nasmeh

foto: Profimedia

Danes obeležujemo svetovni dan zdravja. Zato smo preverili, kako posamezniki skrbijo za najbolj osnovni element zdravja - čiste zobe.

Iskren in lep nasmeh marsikomu polepša dan. Žal pa se vse večkrat pripeti, da ljudje svoje sobe skrivajo za nedolžnimi zaprtimi nasmehi, ki nikakor ne izpadejo naravno. Zdravje zob pa na vpliva zgolj na vaš zunanji videz, ampak je hkrati tudi eden izmed virov vašega zdravja. Koliko svojega časa pa v resnici namenite ustrezni higieni in kako dobro sploh poznate pravilne elemente rutine, ki jo izvajate od malih nog? 

''V zdravih zobeh in lepem nasmehu se zrcali posameznikov odnos do ustne higiene in do zdravja na splošno,'' pravi zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić, zdravnica dentalne medicine in direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj. Po njenih besedah lahko stanje naših zob vpliva na zdravje celotnega telesa, zato so rezultati ankete, ki jo izvajajo na omenjeni kliniki, toliko bolj presenetljivi. Raziskava, ki so jo izvedli, je pokazala, da bi veliko več Slovencev raje vzelo kredit za nov avto kot za temeljito popravilo in obnovo svojih zob. Pokazali pa so tudi, da Slovenci nič kaj vestno ne skrbimo za ustno higieno in da bi bolj pogrešali mobilni telefon kot zobno ščetko. 

foto: Arhiv: Aleksandra Dumić Križaj

''Zanemarjanje ustne higiene lahko vodi do številnih zapletov, od kariesa, vnetja dlesni in odmiranja zob, pa vse do kroničnih vnetij, ki lahko dodobra načnejo imunski sistem in posledično vodijo do nastanka različnih bolezni,'' našteje Križaj Dumićeva in doda, da v zadnjem času pri mlajših pacientih opaža povečano število bolezni obzobnih tkiv, ki so načeloma značilne za starejše ljudi. Razlog je nepravilna in nezadostna skrb za zobe in obzobna tkiva.

Zavedati se je treba, da temeljita ustna higiena ne pomeni, da morate zobe močno ščetkati večkrat na dan po več minut. Če med ščetkanjem premočno pritiskate, lahko postopoma odrinete dlesen od zoba in tako razgalite zobni vrat. Zobna korenina, ki pri tem pogleda izpod dlesni, pa je zelo občutljiva za dotik, kar pomeni, da bo ščetkanje na tem mestu povzročalo bolečino. Posledično boste boleče mesto slabo očistili, kar lahko vodi do vnetja dlesni. Ščetko zato držite v rokah mehko in z njo ne pritiskate preveč ob zobe in dlesni.

Na splošno velja, da je treba zobne obloge očistiti stran od dlesni in zob. Zunanje in notranje ploskve zob čistite tako, da s ščetko delate potege od dlesni proti zobu. Če pri tem uporabljate krožne gibe, morate paziti, da umazanije ne potiskate nazaj za dlesen. Grizne ploskve čistite drugače, s potegi naprej in nazaj. Če bi s to tehniko čistili tudi zunanje in notranje ploskve, bi umazanijo zatlačili v medzobne prostore in tako poškodovali dlesni.

Enako pomembna kot pravilna tehnika čiščenja zob je pomembna izbira zobne ščetke. Ta naj bo ustrezne velikosti in naj ima čim več ščetin. Najboljše ščetke jih imajo tudi več tisoč, saj to omogoča, da z njimi lažje dostopate do najbolj skritih kotičkov v ustih. Po ščetkanju ne pozabite niti na uporabo zobne nitke, s katerimi boste očistili tudi mesta med zobmi, ki jih s ščetko ne dosežete, priporočljivo pa je tudi, da s strgalom ali ščetko za čiščenje jezika očistite tudi jezik.

Preverite še več o pomenu ustne higiene. Podatke najdete tukaj

prejšnji članek
6 vzrokov, zakaj vam menstruacija zamuja
Zdravje
6 vzrokov, zakaj vam menstruacija zamuja
naslednji članek
To astrološko znamenje vas bo popeljalo na čustveni vrtiljak
Horoskop
To astrološko znamenje vas bo popeljalo na čustveni vrtiljak
#obraziavenija
obraziavenija