bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če imate te težave, ne smete jesti hrena!

6. 4. 2019; 01.00
Avtor: V. M.
hren

Če imate težave s ščitnico, hrena ne uživajte. foto: Profimedia

Si radi privoščite hren? Čeprav se ponaša s številnimi zdravilnimi učinkovinami, pa je njegovo uživanje v nekaterih primerih odsvetovano.

Hren je močno cenjen tudi v zdravilstvu, saj vsebuje antibiotične snovi, visoko koncentracijo vitamina C, vitamine skupine B, kalcij, kalij, fosfor, magnezij in železo. Korenina je izjemno bogata z gorčičnimi olji, ki spodbujajo prekrvavitev sluznice, prebavo in izločanje seča. Hren prav tako velja za odlično razkužilo, pomaga proti vnetim sklepom, pikih insektov ter pri težavah z izkašljevanjem.

Kljub pozitivnim lastnostim cenjene korenike, pa ga lahko tudi zdravi ljudje uživajo le v zmernih količinah. Najbolj priporočljivo je uživanje sveže naribane korenike, saj je prav takšen najbolj aromatičen in učinkovit. A pri tem nikar ne pretiravajte.

Ne uživajte hrena, če …
Učinkovine v hrenovi koreniki lahko pri občutljivih ljudeh sprožijo alergijsko reakcijo, gorčično olje pa draži tudi kožo. Uživanju hrena se izognite tisti, ki imate težave s ščitnico, previdnost pa velja tudi pri nosečnicah in doječih materah. V omenjenih primerih je odsvetovana tudi uporaba eteričnega olja.

Ali veste, da obstaja recept za kruh, ki ne redi? Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Stonesi prestavili turnejo
Svet slavnih
Stonesi prestavili turnejo
naslednji članek
Po modni brvi tudi dekle Luke Dončića
Svet slavnih
Po modni brvi tudi dekle Luke Dončića
#obraziavenija
obraziavenija