Bankomat
Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa ni veljavna? To je razlog

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353
Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do občinskega neprofitnega stanovanja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Glivična vnetja lahko prizadenejo čisto vsako žensko

25. 4. 2017; 01.00
Avtor: K.M.
ginekolog

foto: Profimedia

''Glivično vnetje, strokovno imenovano vulvovaginalna kandidiaza, je eno najpogostejših vaginalnih okužb,'' nam je zaupala ginekologinje prof. dr. Špele Smrkolj, dr. med..

S težavami glivičnih vnetji se soočajo ženske različnih starostnih skupin. Gre za eno najpogostejših vaginalnih okužb, kar tri četrtine žensk pa se s takšnim vnetjem nožnice sreča vsaj enkrat v življenju. V 80 odstotkih je glavni povzročitelj vnetja gliva kvasovka, glavni znaki vnetja pa so srbečica, pekoča bolečina in pojav kosmičastega gostega izcedka na spodnjem perilu. O samem vnetju, kaj ga povzroča, katere ženske so zanj dovzetne in kdaj je nujen obisk pri ginekologu smo se pogovarjali s prof. dr. Špele Smrkolj, dr. med., specialistke ginekologije in porodništva iz Medicinskega centra Barsos

''Glivična vnetja sicer lahko povzročajo tudi drugi povzročitelji, a v 80 odstotkih je krivec za to prav gliva kvasovka, ki je sicer ves čas prisotna v nožnici in je del normalne vaginalne flore. Prav tako jo najdemo, denimo, tudi v črevesju, na koži in pod nohti. Normalno vaginalno floro sicer poleg gliv sestavljajo še druge bakterije – v 95 odstotkih so to laktobacili, ki skrbijo za primerno kislost nožnice, katere normalne vrednosti pH se gibljejo med 3,5 in 4,5. Ta laktobacil v bistvu preprečuje prekomeren razrast gliv kvasovk.


Če se, ob kakršnem koli dejavniku, to ravnovesje vaginalne flore poruši, lahko pride do prekomernega razrasta gliv kvasovk. Nekateri zmotno menijo, da je vaginalna kandida spolno prenosljiva bolezen, da se jo lahko dobi na bazenu ali v kopalni kadi. Res je, da imajo glivice rade toplo, vlažno okolje in se res pogosto pojavijo po obisku bazena ali savne, vendar ne zato, ker bi se tam nalezli te bolezni, temveč zaradi porušenega ravnovesja v vaginalni flori, ki jim omogoča pretiran razrasta gliv kvasovk.'' Smrkoljeva pa ob tem dodaja, da se obolenje, predvsem pri najstnicah, pogosto pojavi tudi zaradi pretesnih oblačil, ki niso dovolj zračna in zaradi spodnjega perila iz sintetičnih in drugih materialov, ki ne dihajo dovolj, koža pa na teh mestih ostaja vlažna. 

Kljub temu, da številne menite, da vas takšno obolenje ne more prizadeti, saj z intimno nego redno skrbite, pa se lahko pojavi tudi zaradi vzrokov, kot so prevelik stres, oslabljen imunski sistem, prehrana s preveč ogljikovimi hidrati in pa tudi prepogosto umivanje predvsem z alkalnimi mili. ''Za to obolenje so bolj dovzetne tiste najstnice in ženske, ki imajo kakšno imunsko supresijo, sladkorno bolezen ali pa so zanje značilni prej opisani načini ravnanja ali dejavniki.'' Sicer Smrkoljeva poudarja, da je možna delna oblika samostojnega zdravljenja, vendar morate ginekologa obvezno obiskati, če se vam znaki vnetja pojavljajo več dni zapored. ''Podobni znaki povzročajo tudi druge klice. V takšnih primerih bo samozdravljenje povsem neučinkovito, saj mora ustrezno zdravljenje predpisati ginekolog,'' še dodaja. 

Preberite še: FOTO: Ta fitnes trenerka je bila nekoč popolnoma neprepoznavna.



prejšnji članek
TEST: Na naraven način pobelite zobe, to je noro, zares deluje!
Zdravje
TEST: Na naraven način pobelite zobe, to je noro, zares deluje!
naslednji članek
FOTO: V navalu z vodo zalil princa Williama
Svet slavnih
FOTO: V navalu z vodo zalil princa Williama