Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najbolj enostaven recept za bezgov sirup

21. 5. 2022; 01.00
Avtor: V. M.
bezeg profimedia

Bezgov med je zelo zdravilen. foto: Profimedia

Enostaven recept za zdravo in slastno pijačo, s katero se boste lahko osvežili v vročih poletnih dneh. To je najbolj priljubljen bezgov sirup, pripravite ga tudi vi!

Namesto osvežilnih pijač, ki vsebujejo konzervanse, barvila in arome, raje poskrbite, da se boste lahko v poletnih mesecih sladkali z domačim bezgovim sirupom, ki je mnogo bolj zdrav, skupaj z limoninimi ledenimi kockami pa tako osvežilen, da si boste zaželeli, da bi ga pripravili še več.

Aromatični cvetovi bezga se  ponašajo s številnimi zdravilnimi učinkovinami, bogati so denimo z vitaminom C, vitamini A, B, B1 in B2, jabolčno in baldrijanovo kislino, eteričnimi olji, pa tudi z novincem – na novo odkritim vitaminom J, ki dobro služi zlasti tistim ljudem, ki jih pestijo pljučne nevšečnosti.

Pravilno nabiranje bezgovih cvetov

Bezgove cvetove naberite v dopoldanskem času, v suhem in sončnem vremenu. Pri pripravi cvetov za sirup, odstranite cvetove, ki so porjaveli, pozorni pa bodite tudi na predele, kjer se nahajajo insekti. Slednje odstranite, cvetove pa oplaknite v hladni vodi.

Recept: Bezgov sirup

Potrebovali boste:
•    15 večjih bezgovih cvetov
•    1 l vode
•    60 dag sladkorja
•    20 g citronske kisline

Kako pripraviti sirup?

Zelo preprosto. Vzemite večji lonec - ne pretiravamo, sestavine bodo narasle, zato naj bo prostornina dovolj velika. Zavrtite vodo, jo odstavite ter dodajte sladkor in citronsko kislino. Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. V ohlajeno mešanico dodajte bezgove cvetove in na kolobarje narezano bio limono. Posodo pokrijte s krpo in pustite stati od 24 do 48 ur. Ne pokrivajte s pokrovko, saj mora mešanica dihati. Bezgov sirup nato precedite in z njim napolnite sterilizirane steklenice. Ob tem je čistoča ključnega pomena, le tako vam bo napitek služil dlje časa. Steklenice dobro zatesnite in shranite v hladnem prostoru.


Z lic vam bo bezgov izvleček odstranil tudi rdečico.

Z lic vam bo bezgov izvleček odstranil tudi rdečico. foto: Profimedia

prejšnji članek
To se skriva v vašem popku!
Zdravje
To se skriva v vašem popku!
naslednji članek
Jan Klobasa takšne drame ne želi več doživeti
Svet slavnih
Jan Klobasa takšne drame ne želi več doživeti