ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj se zgodi, če sivko namestite na okenske police?

7. 6. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
lavender

Vonj mediteranske dišavnice mrčesu ni povšeči. foto: Profimedia

Sladek balzamičen vonj sivke vas nemara spominja na morje in vroče poletne dni, medtem ko bo komarje in ostalo mrčes pregnal daleč proč od odprtin, ki vodijo v vaš prostor.

Če se torej želite izogniti nočnemu brenčanju in nadlegovanju nadležnih krvosesov, potem na okenske police postavite glinene lonce ali korita, v katere posadite sivko. Vonj mediteranske dišavnice namreč mrčesu ni povšeči, vsebuje sladko eterično olje, ki mrčesu močno smrdi, zato bodo odbrenčali proč še preden bi jim uspelo zaiti v vaš dom.

Katere vrste sivke imajo najmočnejši vonj?

Veste, sivka bi vam bila sicer najbolj hvaležna, če bi jo posadili na sončni vrt, kjer tudi najbolje uspeva. A tudi na okenski polici vam bo dobro služila, le jeseni jo iz utesnjenega korita presadite na vrt, kjer vam bo uspevala še mnogo let.

Če se želite izogniti nadlegovanju nadležnih krvosesov, potem na okenske police postavite glinene lonce ali korita, v katere posadite sivko. foto: Pinterest

Lavanda ima rada dobro prepustno prst, v kateri ne zastaja voda. Tudi z zalivanjem nikar ne pretiravajte. Kot zanimivost naj vam zaupamo, da največ eteričnega olja razvijejo lavande, ki so preživele ravno pravšnje pomanjkanje vode. Glede na to, da ostaja do 30 vrst sivke, vas nemara zanima, katera rastlina se ponaša z najmočnejšim vonjem? Kratko rasla sivka s temno modrimi cvetovi nanizanimi v ljubko socvetje, je sicer čudovita na pogled, a vsebuje mnogo manj komponent. Tudi posušena ohrani prekrasno barvo, toda vonja skorajda ni več zaznati. Največ eteričnega olja vsebujejo: širokolistna sivka (L. Latifolia), prava sivka (L. Angustifolia) in pa lavandin (Lavandula x hybrida), ki je pravzaprav križanec med širokolistno in pravo sivko. Omenjene vrste se zaradi obilja terpenov in izrazitejšega vonja uporabljajo za izdelavo eteričnih olj. 

Če želite, da vam bo sivka obilno cvetela vse poletje, potem sproti pobirajte cvetove. Ne pustite, da bi se posušili na rastlini. Cvetove lahko uporabite za izdelavo sivkinih vrečk ali pa izdelate šopke, ki jih postavite na nočno omarico in tako poskrbite še za dodatno zaščito in miren spanec.

Preberite si še: FOTO: Ideje za ureditev sanjske oaze na terasi

foto: profimedia

prejšnji članek
To so barve, ki najbolj pristajajo svetlolaskam
Moda&Lepota
To so barve, ki najbolj pristajajo svetlolaskam
naslednji članek
V natečaju Moja reka si sodelovalo več kot 15 tisoč prostovoljcev
Moda&Lepota
V natečaju Moja reka si sodelovalo več kot 15 tisoč prostovoljcev
#obraziavenija
obraziavenija