900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Spermiji lahko preživijo 5 dni!

9. 7. 2017; 07.00
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_22438439

foto: Dreamstime

Osupljiva dejstva o kontracepciji in zanositvi.

Večina nas misli, da kontracepcijo odlično poznamo in da dolgočasne lekcije o spolnosti res ne potrebujemo več. Veliko smo že prebrali, dobili smo nasvet od najboljše prijateljice, ona pa ga je slišala od svoje sestrične. A pri takem prenašanju govoric informacije niso vedno popolne in še ankete so pokazale, da mnogi izmed nas ne vemo natančno, kdaj vse se lahko nosečnost zgodi. Pa si ob svetovnem dnevu kontracepcije poglejmo nekaj osupljivih dejstev, da bomo lažje prevzeli nadzor nad spolnim zdravjem in obiskali ginekologa.

Dejstvo št. 1: Ženske lahko zanosijo tudi pri prvem spolnem odnosu.

Morda je vaša hči slišala, da jo pri prvem spolnem odnosu odneseš brez posledic in da kontracepcija ni potrebna. Na žalost to ni res, tega ne podpirajo nobeni znanstveni dokazi. Za zanositev je potrebno le srečanje med semenčico in jajčecem. Če ima fant semenčice in dekle jajčece, lahko zanosi. Tako preprosto je. Ni pomembno, ali je bil to prvi ali tisoči spolni odnos.

Dejstvo št. 2: »Prekinjen spolni odnos« ali »metoda umika« ne deluje prav dobro.

Prekinjen spolni odnos, znan tudi kot »metoda umika«, je verjetno najstarejša oblika kontracepcije na svetu. Je tudi ena najbolj tveganih, in sicer zaradi dveh razlogov. Prvič, zanaša se na izbiro pravega trenutka in ogromno sreče. Izliv je kot strela, udari naključno. Pravi trenutek je težko določiti in večina moških se v velikem trenutku le s težavo nadzoruje. Če se umaknejo le pol sekunde prepozno, so semenčice že na poti proti jajčnikom.

A tudi če se moški umakne pravočasno, to ne pomeni, da ste varni. Med spolnim odnosom moški proizvajajo predejakulacijsko tekočino, znano kot predejakulat, ki lahko vsebuje semenčice, te pa lahko oplodijo žensko jajčece. Zaključek? Prekinjen spolni odnos je tvegano početje. Pogosto je nezadovoljujoč za oba partnerja, še vedno pa obstaja precejšnja verjetnost zanositve.

Dejstvo št. 3: Ženske lahko zanosijo tudi med menstruacijo.

Številne ženske mislijo, da med menstruacijo ne potrebujejo kontracepcije. Dejansko pa je stvar malo bolj zapletena. Res je, da so ženske nekaj dni v mesecu plodnejše kot druge dni, a to ne pomeni, da spolni odnos v manj plodnih dneh ni tvegan. Semenčice so trdožive in ne odnehajo kar tako. V maternici lahko preživijo do šest dni. Če imate torej spolne odnose na dan, ko niste plodni, na primer v sredo, te trdožive semenčice preživijo do sobote in čakajo na drugo priložnost.

Dejstvo št. 4: Kontracepcijske tablete ne vplivajo na telesno težo ženske.

Številne ženske se izogibajo kontracepcijskim tabletam, ker jih skrbijo odvečni kilogrami. A neuporaba kontracepcije ni prav dobra pot, da ostanete vitki, je pač odlična pot, da zanosite. Na začetku jemanja kontracepcijskih tablet nekatere ženske opazijo spremembe telesne teže. A te spremembe so le začasne in nobenih dokazov ni, da dolgoročno vplivajo na pridobivanje kilogramov. Če vas skrbi, kako bodo tablete vplivale na vašo telesno težo, se pogovorite z ginekologom.

Dejstvo št. 5: Spolnost je tudi s kondomom enako zabavna.

Kondomi so edino kontracepcijsko sredstvo, ki vas ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami in nenačrtovano nosečnostjo. Veliko moških jih ne mara uporabljati, ker se jim zdi, da zmanjšajo občutljivost in potem spolnost ni več tako zabavna. To preprosto ni res. Študije so pokazale, da pari, ki uporabljajo kondome, v spolnosti prav tako uživajo kot pari, ki jih ne. Pomembno pa je, da uporabite pravi kondom. Na voljo so v vseh oblikah, velikostih in debelinah, in če boste malo pobrskali naokoli, boste našli primernega zase. Ne pozabite uporabiti lubrikanta: spolnost postane varnejša in v njej oba bolj uživata. Lubrikanti na vodni osnovi so ponavadi najboljši. Lubrikanti na oljni osnovi lahko poškodujejo kondom iz lateksa in povzročijo, da poči ali zdrsne dol.

Dejstvo št. 6: Semenčic po spolnem odnosu ne morete izprati.

Če ste ena izmed tistih žensk, ki takoj po spolnem odnosu tečejo v kopalnico, imamo za vas slabo novico. S prhanjem, obiskom stranišča ali izpiranjem nožnice ne boste preprečili zanositve. Zakaj? Ker so semenčice odlične plavalke. Če bi lahko tekmovale na olimpijskih igrah, bi se najboljši dobitniki zlate medalje lahko poskrili od sramu.

Takoj ko moški doživi izliv, se milijoni semenčic z največjo hitrostjo poženejo na pot navzgor po materničnem vratu proti vašim jajčnikom. Do takrat, ko pridete v kopalnico, da bi se umili, je večina semenčic že visoko v vašem razmnoževalnem sistemu in zunaj vašega dosega.

Dejstvo št. 7: Ženske imajo lahko kljub jemanju kontracepcijskih tablet pozneje otroke.

Nekatere ženske se izogibajo kontracepcijskim tabletam, ker jih skrbi, da pozneje ne bodo mogle imeti otrok. A prav nobenih dokazov ni, da bi zaradi hormonskih kontracepcijskih sredstev postali neplodni. Ko spolno aktivne ženske prenehajo jemati tablete, ena od petih zanosi v prvem mesecu in skoraj polovica v prvih treh mesecih. Zato se le sprostite. Če zdaj jemljete kontracepcijske tablete, da še ne bi imeli otrok, jih boste lahko imeli, ko boste pripravljeni.

Dejstvo št. 8: Kondom lahko uporabite samo enkrat.

Da bi kondom uporabili še enkrat? Ne le, da je ogabno, je tudi popolnoma neučinkovito pri zaščiti pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami. Kondomi so narejeni iz zelo tankega materiala. Če ga uporabljate znova in znova, se bo sčasoma obrabil in strgal. Poleg tega spermicid, ki ga vsebuje kondom, učinkuje le, ko kondom uporabite prvič. Po spolnem odnosu ga odvrzite naravnost v koš in naslednjič uporabite novega, tudi če je to že čez nekaj minut.

Dejstvo št. 9: Dojenje ni zanesljiva kontracepcija.

Teoretično z dojenjem novorojenega otroka lahko preprečite zanositev. A to deluje le pod dvema pogojema. Prvi je, da se menstruacija še ni vrnila. Drugi pa, da otroka dojite redno, večkrat na dan. Če eden izmed teh pogojev ni več izpolnjen, lahko spet zanosite. Podobno kot velja za »prekinjen spolni odnos«, se tudi dojenje kot kontracepcijsko sredstvo zanaša bolj na srečo in naključje kot na kaj drugega. Če hočete zares preprečiti ponovno zanositev, uporabljajte kaj zanesljivejšega, na primer kondome ali kontracepcijske tablete.

Dejstvo št. 10: Z aplikacijami na pametnih telefonih v resnici ne morete slediti svojemu menstrualnemu ciklusu.

Nekatere ženske skušajo preprečiti zanositev tako, da imajo spolne odnose samo v neplodnih dneh. Pri tem so jim v pomoč številne aplikacije za pametne telefone. A pomnite, da je pametni telefon samo naprava, ne ve, kaj se zares dogaja v vašem telesu. Mnogo predstavnic nežnejšega spola ima neredne menstruacije, kar pomeni, da se njihovi plodni dnevi vsak mesec spreminjajo. Aplikacija za pametni telefon teh sprememb kratko malo ne more napovedati.

prejšnji članek
Več zdravega in manj slabega holesterola
Zdravje
Več zdravega in manj slabega holesterola
naslednji članek
Kaj morate vedeti o meningitisu?
Zdravje
Kaj morate vedeti o meningitisu?