stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Vprašalnik, ki vam bo razkril, kaj pomeni vaša drža

25. 7. 2021; 04.00
Avtor: MM
plavanje
Na mišicah se pozna tudi, kakšna je naša življenjska naravnanost. Tisti, ki ima usločeno držo, je že na daleč manj samozavesten in bolj usmerjen k potrebam drugih kot nekdo z vzravnano držo. Drži pa tudi nasprotno, namreč da lahko z načrtovanjem telesne aktivnosti vplivamo na naš pogled na svet in sebe.

Rešite vprašalnik in preberite, kaj potrebujete, da boste dobro videti in boste sami sebi najboljši prijatelj! 

Če radi zadovoljujete druge


-        Ali pogosto rečete »da«, čeprav ne čutite ravno tako?
-        Ali ste pogosto obremenjeni, ker nikogar ne bi radi prizadeli?
-        Ali stremite h kompromisom?
-        Pogosto čutite, da niste spoštovani?
-        Menite, da bi izgubili zaupanje, če bi se postavili zase?


Če ste vsaj na tri vprašanja odgovorili pritrdilno, se najbrž radi podrejate drugim. Posledično so morda vaša ramena nekoliko bolj usločena in trebuh malce povešen. Koristile bi vam vaje za pokončnejšo držo in športi, kot so plavanje, hitra hoja, rolkanje, pa tudi borilne veščine.

1. vaja: kolesarjenje (okrepili si boste hrbtenico in trebuh):
Ulezite se na hrbet, roke so ob telesu. Hkrati pokrčite k sebi desno nogo in dvignite levo roko. Spuščajte nogo in roko istočasno k tlom, a ne do tal. Nato zamenjajte roko in nogo in ponovite dvajsetkrat!

2. vaja: pozdrav z utežmi (okrepili si boste stegna, zadnjico in ramena)
Postavite se ob nizko pručko ali stopnico, v roke vzemite lahke uteži (do 2 kg), držite jih v višini ramen. Z desno nogo stopite naprej na stopnico, stopalo je trdno na stopnici. Dvignite levo koleno in potisnite uteži nad glavo rahlo naprej, roke so nekoliko pred ušesi, dlani obrnjene naprej. Stopite na levo nogo in se vrnite v začetni položaj. Ponovite z levo nogo in dvajsetkrat z vsako.

3. vaja: kazalec (za hrbtne mišice):Spustite se na vse štiri, hrbet je vzravnan. Počasi dvignite desno roko do višine ramen ter stegnite nazaj levo nogo. Zadržite za dve sekundi, pri tem bodite kar se da napeti, da boste utrdili mišice. Vrnite se v začetni položaj in zamenjajte strani. Ponovite dvajsetkrat.

4. vaja: kroženje z rameni (za sprostitev napetih ramen in zgornjega dela hrbtenice ter vzravnano držo):
Z dvokilogramskimi utežmi v vsaki roki stopite v razkorak, dvignite roke predse, dlani so obrnjene druga proti drugi. Počasi razprite roki ter potujte z utežmi navzdol in pred seboj ter nazaj v začetni položaj. Prsni koš mora ostati vzravnan. Ponovite desetkrat. Nato spremenite smer kroženja in ponovite še desetkrat.

Če radi tvegate


-        Ali želite na vsak način dokončati delo, čeprav ob tem tudi koga prizadenete?
-        Se težko prilagodite, ker menite, da s tem že popuščate?
-        Se raje zoperstavite kot razumete?
-        Ste ob nepokorščini nagnjeni h kritiki?
-        Ste eksplozivni?


Če ste večinoma odgovarjali pritrdilno, ste k tveganju nagnjena osebnost. Vaša drža je verjetno vojaška, z izbočenimi prsmi, vzravnanimi rameni, podaljšanim vratom. Potrebujete vaje za sproščanje telesa in duha, to so raztezalne vaje in športi, kot sta joga in plavanje.

1. vaja: mačka in pes (utrjuje hrbet, boke in ramenske sklepe):
Spravite se v položaj narobe obrnjene črke V, in sicer tako, da napravite most z dlanmi in stopali trdno na tleh. Potisnite se s spodnjim delom hrbta k steni, roke naj ostanejo vzravnane, vrat pa naj bo ob tem sproščen. Hrbet sprostite in spet ponovite - vsega skupaj desetkrat.

2. vaja: pokončno rolanje (utrjuje trebuh, kiti v podkolenskem zgibu, sprošča napeto hrbtenico):
Ulezite se na hrbet, noge so stegnjene, roke so ob telesu, trebuh je napet. Globoko vdihnite in dvignite roke navpično za glavo. Izdihnite in dvignite trup tako, da je glava stisnjena med rokami, ter se z rokami dotaknite prstov na nogah. Pri tem naj delajo trebušne mišice, da bo hrbet kar najmanj obremenjen. Počasi, tako da spuščate vretence za vretencem, se »odvijte« v začetni položaj in ponovite petkrat.

3. vaja: kroženje z nogami (utrjuje kiti v podkolenskem zgibu in stegenske mišice, sprošča medenične vezi):

Ulezite se na hrbet, roke so rahlo stran od telesa, dlani na tleh. Potisnite trebušno mišico k hrbtenici (pri tem aktivirate notranjo trebušno mišico), dvignite desno koleno do ramena in iztegnite nogo pravokotno od tal. Z dvignjeno nogo potujte narahlo vstran, tako da je peta obrnjena k levi nogi. Trebušne mišice so napete, medtem ko napravite z desno nogo pet majhnih krožnih gibov v smeri urnega kazalca in pet v nasprotno smer. Pokrčite desno nogo k prsim in jo vrnite v začetni položaj ter ponovite še z levo nogo. Z vsako trikrat.
4. vaja: ujemimo kolena (oblikuje trebušne mišice, boke, stegenske mišice, sprošča strogo držo telesa):
Usedite se na tla, ujemite ravnotežje na zadnjičnih mišicah, nato objemite kolena z obema dlanema in ju potegnite k sebi tako, da se s koleni dotaknete čela. Roke odmaknite od nog in noge stegnite pred seboj v obliki črke V. Nato stegnite roke stran od telesa v višini ušes. Z rokami ponovno zagrabite noge in jih potegnite do prsnega koša. Ponovite trikrat.

Če radi preprosto uživate


-        Ali skušaje biti na vsaki zabavi in venomer v središču pozornosti?
-        Ali težko izpolnjujete obljube, ko imate vendar toliko opraviti?
-        Ali včasih pomislite, da pravila in omejitve za vas ne veljajo?
-        Ste impulzivni?
-        Vam ljudje namigujejo, da ste malce sebični?


Pritrdilni odgovori kažejo, da v življenju ne poznate odrekanja. Ker pač radi zajemate z veliko žlico, je mogoče tudi vaš videz nekoliko »napihnjen«. Značilne za vas so trde, ponosne geste. Čeprav je to včasih (ne pa vedno) videti lepo, utegne vašemu telesu primanjkovati gracioznosti, vaj, ki bi malce prizemljile vaše zmožnosti. Koristilo vam bo planinarjenje, kolesarjenje, tek na daljše proge (dobro bi vam dela priprava na kakšen maraton).


1. vaja: počep z utežmi (utrjuje stegenske mišice, zadnjico, bicepse in omili strogo držo telesa):
V vsaki roki držite lažjo utež, noge so v razkoraku, tako da so stopala približno pod rameni, roke so spuščene k tlom, dlani obrnjene k nogam. Počasi pokleknite. Z zgornjim delom telesa se narahlo spuščajte k tlom, ob čemer mora hrbet ostali čim bolj vzravnan, kolena pa se ne smejo spustiti pred prste na nogah. Dvignite hrbet in roke počasi v začetni položaj ter ponovite vajo desetkrat.

2. vaja: poskakovanje z utežmi (utrjuje stegenske mišice, zadnjico in ramena):
Stojte tako, da so stopala pod rameni, kolena so rahlo upognjena, roke ob telesu, v dlaneh pa držite lažje uteži. Poskočite tako, da so noge še vedno v razkoraku, roke z utežmi pa dvignjene ob strani, zapestja so zasukana naprej. Počasi se spustite v kolenih, nato pa ponovno »eskplodirajte« v začetni položaj. Napravite dva seta po 15 vaj.

3. vaja: dvojni trebušnjaki (učvrstijo trebušne mišice):


Ulezite se na hrbet, kolena so pokrčena, stopala na tleh, dlani so skupaj za glavo. Dvignite prste na nogah. Stisnite trebušne mišice, tako da se bosta gornji in spodnji del telesa počasi dvignila od tal. Spustite se v začetni položaj in vajo ponovite 15-krat.
4. vaja: vožnja s kolesom na stolu (krepi trebušne in stegenske mišice):
Usedite se na rob stola in se ga z rokami oprimite. Vzravnajte hrbet, stisnite trebušne mišice. Noge iztegnite pred seboj in jih nato spustite nekoliko pod boki. Kolesarite tako, da eno nogo dvignete do trupa, medtem ko je druga skoraj na tleh. Ponovite tridesetkrat z vsako nogo.


 Če ste močni in uravnoteženi


-        Ste pogosto resni, tudi kadar se drugi smejejo?
-        Ali težko opravite z notranjimi zavorami?
-        Ste vztrajni?
-        Zlahka uravnavate čustva, bodisi ste veseli ali žalostni?
-        Ali si pogosto rečete: »Mene že ne bodo okrog prinesli!«


Če ste pritrdilno odgovorili vsaj na tri vprašanja, ste osebnost, ki ji nič ne more do živega. Najbž niste ravno šibkega života, značilni za takšen tip osebnosti so močna, nekoliko vase potegnjena ramena in trda hoja na močnih nogah. Morda ste videti majhni, čeprav v resnici niste. Potrebujete vaje za raztezanje in športe z veliko skakanja, kot so košarka, odbojka, pa tudi pešačenje, če le pazite na vzravnana ramena.


1. vaja: plavanje (utrdi hrbet, zadnjične mišice in ramena, mišice ohranja vitke in prožne):
Ulezite se na trebuh, noge so stegnjene, roke ravno tako. Nekoliko dvignite glavo, tako da bo vrat v isti liniji kot hrbtenica.  Dvignite za 10 centimetov levo roko in hkrati desno nogo, zadržite za tri sekunde. Počasi spustite. Zamenjajte roki in nogi ter izmenično ponovite dvajsetkrat.

2. vaja: avionski trebušnjaki (utrdijo trebušne mišice in boke, podaljšajo postavo):
Stojite v razkoraku, tako da so stopala nekoliko širše kot ramena. Dvignite roke do višine ramen. Stisnite trebušne mišice in zasukajte telo v desno in v predklon, tako da se s prsti leve roke dotaknete prstov desne noge. Noge so pri tem vzravnane. Vrnite se v začetni položaj in ponovite še z drugo roko in nogo, skupaj dvajsetkrat.

3. vaja: izmenično brcanje (utrjuje stegenske mišice in trebušne mišice, razvija gibljivost telesa):
Stojte tako, da se z desno roko držite naslonjala za stol. Prekrižajte levo nogo za desno, ob čemer so leva noga in trebušne mišice napete. Počasi zazibajte levo nogo naprej v loku, tako da se ustavi v višini bokov. Vrnite se v začetni položaj. Zamenjajte strani in ponovite dvajsetkrat.

4. vaja: spirala in sunek z utežmi (oblikuje roke in prsni koš, odpira prsni koš in zgornji del hrbta):


Stopite v razkorak, tako da so stopala približno pod rameni. V roke primite lahke uteži. Upognite roke v komolcih, tako da imate dlani obrnjene k sebi. Potisnite uteži ven in navzdol od prsnega koša in se vrnite v začetni položaj. Napravite tri sete po deset ponovitev.

prejšnji članek
Anna Faris se je skrivaj poročila
Svet slavnih
Anna Faris se je skrivaj poročila
naslednji članek
Zakaj postanemo odvisni od sladoleda?
Kulinarika
Zakaj postanemo odvisni od sladoleda?
#nasazenazenska
nasazenazenska