mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Super domača pasta, ki hitro ublaži opekline

26. 6. 2021; 02.00
Avtor: V. M.
obrez

Pri lajšanju sončnih opeklin si lahko pomagate z domačimi pripravki. foto: Dreamstime

Poskrbite za redno zaščito pred soncem. Naj vas ne zaslepi želja po hitri zagorelosti, saj si boste prislužile zgolj opekline. A če se slednje vendarle pripeti, si lahko pomagate z domačim pripravkom, ki hitro pomiri pordelo in razdraženo kožo.

Da bi se izognili opeklinam, je izjemno pomembno, da se pred soncem ustrezno zaščitimo. Ste med tistimi, ki se na zaščito spomnijo šele tedaj, ko je že prepozno? Nikar ne pozabite, da lahko sončni žarki poškodujejo globlje plasti kože, posledice pa niso zgolj tiste, ki jih vidite s prostim očesom.

Ste vedeli, da si lahko zoper sončne opekline pomagate s sodo bikarbono? Njeno delovanje je hitro in učinkovito, pomagate pa si lahko tako, da iz nje pripravite blažilno pasto ali pa blagodejno kopel. Ponaša se namreč z antiseptičnim delovanjem, preprečuje infekcije kože, pomirja razdraženo kožo, blaži srbečico, uravnava ph-vrednost kože in lajša goreč občutek pri opeklinah.

Zaščitite se pred nevarnimi sončnimi žarki. foto: Shutterstock

Priprava paste

V skodelico odmerite 4 jušne žlice sode bikarbone. Dodajte ji toliko vode, da bo med mešanjem nastala gosta, a mazljiva pasta. Količino sestavin seveda prilagodite površini opekline, če je področje večje, dodajte nekaj žlic več. S pasto nato nežno namažite pordelo kožo, nato pa pustite, da opravi svoje delo.

Kopel

V kolikor so opekline zelo hude, v kad natočite vodo, vanjo pa stresite 200 g sode bikarbone. Nato se vsaj za 10 minut potopite v vodo, soda bikarbona bo ob namakanju pomirila razdraženo kožo in ublažila opekline. Po kopeli kožo nežno popivnajte z mehko brisačo. Občutek zategnjene kože bo kmalu izginil.

Sodo bikarbono uporabljajte le enkrat na teden, saj lahko drugače poškoduje sklenino.

Sodo bikarbono uporabljajte le enkrat na teden, saj lahko drugače poškoduje sklenino. foto: Profimedia

prejšnji članek
Je Polona vedno tako temperamentna?
Resničnostni šovi
Je Polona vedno tako temperamentna?
naslednji članek
Alya pokazala notranjost svoje butične hišice ob morju
Svet slavnih
Alya pokazala notranjost svoje butične hišice ob morju