ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kolikokrat na dan je normalno spustiti vetrič?

27. 7. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
smrad

Smrdljivi vonj je posledica združitve zaužite hrane in bakterij v vaših prebavilih. foto: Profimedia

Mar tudi dame prdijo? Tako neobičajnega vprašanja vam nemara še nihče ni zastavil, toda kolikokrat na dan spustite vetrič? Brez skrbi, četudi vam golobček pogosto uide na plan.

Revija Healthy and Natural World je objavila izsledke raziskave, tekom katere so ugotavljali vpliv prdcev na človeško zdravje. Ugotovili so, da je za zdravo osebo povsem normalno, če vetrič spusti približno 20 krat na dan. Pogostost je kakopak odvisna od prehranjevalnih navad, kot zanimivost naj omenimo, da naj bi vegani najpogosteje spuščali vetrove, saj uživajo hrano bogato z vlakninami in ogljikovimi hidrati.

Zakaj pravzaprav prdimo?

Prdimo zato, ker se iz črevesja sproščajo plini, kot so oglikov dioksid, metan, kisik in dušik. Ti plini nimajo vonja in se sproščajo v obliki nesmrdečih prdcev. In kdo je kriv, kadar vaš prdec pošteno smrdi? Dame in gospodje, za vašo zadrego je odgovoren vodikov sulfid.  Več  žvepla kot vsebuje hrana, ki ste jo zaužili, bolj bodo vaši prdci smrdeli. Gre za biološko reakcijo, na katero nimate ravno veliko vpliva. Rešitev za sprostitev nastalih plinov je namreč le ena.

Glavni povzročitelji smrdljivega vonja je rdeče meso, mleko ali rastlinske beljakovine. foto: profimedia

Čeprav velja prdenje za nespodobno, pogovor o njem pa nas navdaja z nelagodjem, pa drži kot pribito, da je spuščanje vetrov dobro za vaše zdravje. Nenazadnje je to znak zdrave črevesne aktivnosti. Zatorej naj vaše vedenje ne bo več tako krepkostno, naj vam bodo za vzgled moški, ki imajo do te naravne biološke reakcije precej svobodomiseln odnos. Za nekatere bi lahko celo rekli, da se izražajo nadvse kreativno in povsem brez zadržkov, ne glede na čas in prostor. Si ne predstavljate, kajne? No, morda pa je vendarle dobro, da to storimo tam, kjer bomo imeli vsaj malce zasebnosti. Zavoljo drugih, kakopak.

Preberite si še: To so naravne rešitve za napihnjenost

foto: Profimedia

prejšnji članek
Noro, tole so pokazali vzorci žensk, ki veliko seksajo!
Odnosi
Noro, tole so pokazali vzorci žensk, ki veliko seksajo!
naslednji članek
Najbolj učinkovita vaba: Poslastica za ose
Zdravje
Najbolj učinkovita vaba: Poslastica za ose