Vroče ta hip

Turško kavo že vse življenje kuhate narobe

Voda za kavo ne sme nikoli zavreti.
Voda za kavo ne sme nikoli zavreti.
Profimedia

Ali si doma pripravljate turško kavo? Pa jo znate skuhati?

'Kakšno neumno vprašanje,' ste pravkar pomislil. No, nikar ne bodite tako prepričani, kajti le malo kdo pozna pravi turški način priprave …

Zanimivo, kajne, da nekaj počneš vse življenje na točno določen način, potem pa izveš, da si ravnal popolnoma narobe. Za namenček pa še, da si naredil natanko to, kar ne bi smel. O čem govorimo? Splošno znan postopek je, da vodo zavremo in vanjo vkuhamo mleto kavo. A strokovnjaki ob tem odločno odkimavajo. Voda nikoli ne sme zavreti. To je zelo pomembno, kajti v kolikor kavo vkuhamo v vrelo vodo, se iz nje sprostita kemikaliji, ki vplivata na povečanje ravni holesterola v krvi.

njena kava.jpg
V komentarju nam zaupajte ali ste poznali pravi turški način kuhanja kave.
Pexels, njena.si

Kakšen je torej pravilen turški način priprave?

S hladno vodo napolnite džezvo in ji kar takoj dodajte kavo. Po želji tudi sladkor. Šele ko slednje storite, položite džezvo na kuhalno površino in vklopite temperaturo. Med segrevanjem vsebine ne mešajte, mleta kava se bo sama povezala z vodo. Bodite pozorni na trenutek, ko se bo napitek pričel dvigovati. Tedaj džezvo odstranite, kavo prelijete v skodelice in počakate minuto, preden aromatični napitek postrežete.

No, kofetarice in kofetarji, kako pa ste vi doslej pripravljali kavo?

Za vas imamo še recept, ob katerem bo tašča zmajala z glavo. Ali pa vam bo pod nos pomolila prazno skodelico, pomežiknila in bleknila: 'Dolij, ta mala. Paše.' Predstavljamo vam: Poredno ledeno kavo za vražjo taščo.