stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Na stolu do čvrstih mišic

2. 9. 2017; 08.00
Avtor: M. B./Revija Maja
ženska pisarna stol

foto: Profimedia

Kdo potrebuje telovadnico, če lahko kondicijo nabirate že z nekaj sedečimi vajami povsem brez napora - na primer kar v službi za pisalno mizo?

Študije kažejo, da smo zaradi večinoma sedečega načina življenja bolj izpostavljeni boleznim, kot sta diabetes in rak, pa tudi upočasnjeni presnovi. Ker pa se sedenju težko izognemo, saj je pri pisarniških poklicih praktično neizogibno, da smo od jutra do poznega popoldneva na zadnjici, se vrtimo v začaranem krogu. Tudi če si uro ali dve na teden utrgamo za telovadbo, ni dovolj, da bi izničili učinke neaktivnosti. Pomagamo si lahko edino tako, da telovadimo na stolu. Prav presenečeni boste, kaj vse lahko za boljšo kondicijo in vitek pas naredite sede!

Veliko se smejte

Ja, saj vemo, stres v službi je prevelik, da bi se smejali. Vendar podatki medicinskega centra Univerze Vanderbilt kažejo, da s smejanjem od 10 do 15 minut na dan pokurite 40 kalorij. Pravi smeh iz srca dvigne vaš srčni utrip za 10 do 20 odstotkov, posledično se izboljša presnova, kar pomeni, da se kalorije kurijo tudi še potem, ko se že nehate smejati. Naj vam prijateljica, sodelavka ali kolegica pove kakšno smešnico, in dobršen del dnevne telovadbe bo opravljen.

Telovadba 

Roke:

Če ne morete v telovadnico, dvigujte uteži kar za mizo. Napolnite dve plastenki z vodo in ju uporabite za super sedečo telovadbo, s katero si boste učvrstili mišice vsega telesa.

Trebušnjaki:

Nagnite se rahlo nazaj in v kotu 45 stopinj od tal dvignite iztegnjene noge. Nato se s koleni približajte prsim, zatem noge ponovno iztegnite. Naredite tri serije po 20 ponovitev, s čimer boste porabili do 75 kalorij. 

Noge:

Za učvrstitev notranjega dela stegen stisnite med kolena majhno telovadno žogo. Stisk zadržite 10 sekund. Naredite tri serije z 20 ponovitvami. Za krepitev stegenske mišice pa korakajte na mestu v sedečem položaju. Izmenično dvigujte noge 10 minut, s čimer boste pokurili 35 kalorij.

Zadnjica:

Tudi zadnjico lahko učinkovito krepite med sedenjem. Preprosto stisnite zadnjične mišice za 5 sekund, nato jih sprostite. Naredite 10 ponovitev vsako uro.

Nemir

Ste za pisalno mizo živčni, stalno mencate z nogami, tapkate s svinčnikom po mizi, se pretegujete, vrtite na stolu, vstajate in hodite po pisarni? Odlično! Raziskave kažejo, da s takšnim nemirom pokurite do 300 kalorij na dan več v primerjavi s tistimi, ki sedijo mirno in brez vstajanja. Če pa spadate med slednje, poskusite nekaj nemira namerno vnesti v svoje sedenje - od 3 do 5 minut dnevno zadostuje.

Zamenjajte stol


Čeprav imate najbolj ergonomski stol z odlično oporo za hrbet in drugimi nastavki, investirajte v alternativo: prva izbira naj bo gimnastična žoga za ravnotežje, ki vas prisili h gibanju v centru telesa ter krepi mišice hrbta; druga pa stol, ki omogoča guganje. Z guganjem namreč pokurite kar do 150 kalorij na uro.

Sedeči ples 

Da, tudi sede lahko pomigate z boki. Nadenite si slušalke, da z glasbo ne boste motili drugih, in zaplešite: pomigajte z glavo, rameni, zacepetajte z nogami … Takšna plesna zabava vas lahko olajša za do 130 kalorij, vas sprosti, izboljša presnovo in prebavo.

Pametni prigrizki 

Dodatno lahko k porabi kalorij in večjemu učinku telovadbe prispevate s pravimi prigrizki. Ti naj bodo beljakovinski in vlakninski, saj telo pri presnovi beljakovin in vlaknin porabi več energije kot pri presnovi ogljikovih hidratov. Za malico si tako privoščite košček sira, surov korenček ali košček piščančjega mesa.  

Preberite tudi: Modni spodrsljaj: Postarana Melania Trump. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Helena Blagne po hudem škandalu odšla do njega
Svet slavnih
Helena Blagne po hudem škandalu odšla do njega
naslednji članek
Nika Zorjan sprejela velik izziv
Resničnostni šovi
Nika Zorjan sprejela velik izziv