Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Odstranite uši z rastlinskim oljem

23. 9. 2017; 02.00
Avtor: ud
uši 1

foto: profimedia

Včasih je bila ušivost spremljevalka slabih higienskih navad, danes pa se pojavlja v sterilno čistih domovih in na vsak dan umitih glavicah. Uši so pač zelo prilagodljive.

Ne izbirajo niti kratkih ali dolgih las, tenkih ali gostih. Preprosto se jih nalezemo in jih zelo hitro napotimo na druge glavice. Ne povzročajo nobenih bolezni, pač pa se otroci tako neutolažljivo začnejo praskati, da se jim lasišče lahko gnojno vname. Da se to ne bi zgodilo in da ne bi uši prenesli, se jih moramo čim prej znebiti.



SEZONA
Znano je, da se ušivost med otroki poveča takoj po začetku šolskega leta in po vrnitvi z različnih obšolskih dejavnosti, ko so otroci v tesnejših stikih.

Kako se uši nalezemo?
Naglavne uši so plazeče se žuželke, ki ne poskakujejo, ne skačejo, ne letajo, niti ne plavajo. Po navadi se prenesejo z neposrednim dotikom glave z glavo, redkeje pa prek glavnikov, pokrival ali posteljnine. Brez naše krvi ne preživijo več kot dan ali dva.

Preverjeni nasveti naših babic
Petrolej je nevaren za nežno lasišče, na katerem je polno kapilar, zato nanj pozabimo in nikar ne segajmo po raznih mačjih šamponih. Uši pomaga odstranjevati električni glavniček, ki jih dobesedno sežge. Uši se zadušijo, če nanje nanesemo katerokoli rastlinsko olje, lahko kar olivno. Lase zavijmo za dve uri v folijo in potem dobro sperimo. Uši lahko tudi utopimo, najbolje v slani vodi in nato pustimo lasišče še kakšen dan ali dva slano. V banjo natočimo vodo in jo dobro osolimo, nato pa držimo lase nekaj časa pod vodo, zadostuje tudi, da lase s slano vodo le dobro splaknemo. Nasveti nekaterih mamic se glasijo, da je v običajen šampon dobro vmešati nekaj sivkinega olja ali pa lase sprati s kisom. Oboje ušem »na smrt« smrdi in menda ne prenesejo niti vonja balzama za lase. A karkoli že poskusimo, moramo vedeti, da so zoper nadlogo najučinkovitejši naši prsti in gost glavnik.

ZANESLJIVO – jih lahko odstranimo le z gostim glavnikom in prsti!

prejšnji članek
Iskrena ljubezenska zgodba bralke
Zdravje
Iskrena ljubezenska zgodba bralke
naslednji članek
TEST: Ali slabo slišite?
Svet slavnih
TEST: Ali slabo slišite?