stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Virus za katerim vsako leto zboli 200.000 prebivalcev

17. 10. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
Nacionalni inštitut za javno zdravje opaža, da se število cepljenih proti gripi vsako leto znižuje. Po njihovih ocenah za virusom gripe vsako leto zboli 200.000 naših prebivalcev.

Pojavijo se lahko bolečine v mišicah in kosteh. foto: Dreamstime

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Prenaša se s kužnimi kapljicami in preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. ''Prepotujejo razdaljo največ do enega metra, zato je za prenos virusa influence potreben tesnejši stik z zbolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah v posušeni sluzi lahko virus influence preživi več ur. Če se onesnaženih površin dotaknemo s prsti, lahko virus influence zanesemo na sluznice nosu in ust in se okužimo,'' pojasnjujejo na NIJZ in svetujejo, da se za preprečevanje širjenja upoštevajo naslednja pravila:

•    Poskrbimo in okrepimo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja  ter se izogibamo natrpanim prostorom.

•    Če zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje:  temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav.

•    Cepimo se proti gripi in tako zmanjšamo verjetnost, da bi po okužbi zboleli.

Posebno ponoči je zamašen nos zelo moteč. foto: Profimedia

Kakopak je izbira zaščite pred okužbo odvisna od vsakega posameznika, cepljenje namreč ni obvezno. Pri večini bolnikov tudi zdravljenje s protivirusnimi zdravili ni smiselno. Najbolj pomembno je, da si olajšamo težave in počakamo, da gripa izzveni. Priporočljivo je, da zaužijemo dovolj tekočine, saj jih zaradi vročine izgubimo več kot običajno. Dokler traja vročina, se svetuje studi počitek in izogibanje telesnim naporom.

Kako prepoznati okužbo?

Po približno treh dneh po okužbi se pojavijo bolezenski simptomi in znaki, kot so mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Kot pojasnjujejo na NIJZ razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh. ''Virus poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet gripe razvije bakterijska pljučnica. Ta zaplet je pogostejši pri starejših ljudeh in kroničnih bolnikih. Pri kroničnih bolnikih se v času prebolevanja gripe poslabšajo osnovne bolezni. Zaradi tega se v epidemiji gripe število sprejemov v bolnišnice močno poveča. Poveča se umrljivost.''

prejšnji članek
Astro znaki, ki odpustijo varanje
Horoskop
Astro znaki, ki odpustijo varanje
naslednji članek
Razigrana Kate Middleton kot je še niste videli!
Svet slavnih
Razigrana Kate Middleton kot je še niste videli!