Lara Komar (43) Odkrito.si

Bo Lara Komar zapustila Trst?

Artur 3 Svet24.si

Kaj je počel Artur Štern?

Natalija Verboten – Aktual Svet24.si

Natalija Verboten se je vrnila! Kaj je najbolj ...

termometer, zima, sneg, mraz Svet24.si

Po sneženju bo pritisnil “ruski mraz”

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

Screenshot from 2018-02-20 07-57-13 Njena.si

Znana Slovenka delila fotografijo novorojenčka

Severina Njena.si

Srečen dan za Severino!

Trik: Takole zaustavite kalitev krompirja
| V. M.

Trik: Takole zaustavite kalitev krompirja

Ste opazili, da vam je krompir, ki ste ga pripravili za ozimnico pričel kaliti?

Nič nenavadnega ni, da prične jedilni krompir v začetku leta kaliti. Slednje se lahko pripeti tudi zaradi previsoke temperature prostora, najpogosteje v primerih, ko ga ne skladiščite v hladni kleti. Same kalitve seveda ni mogoče povsem preprečiti, lahko pa s preprostim trikom pridobite vsaj nekoliko več časa.

Najprej odstranite vse gomolje, ki so pričeli kaliti. Nato med krompir namestite tri jabolka – lahko tudi več, glede na količino skladiščenega krompirja. Zakaj jabolka? Zato ker ob zorenju sproščajo rastlinski hormon etilen, ki uspešno zavira kalitev jedilnega krompirja. Omenjeno eko metodo so uporabljali že naši stari starši, morda je čas, da jo ponovno obudite.

Kaj pa lahko storite s krompirjem, ki je pričel kaliti? Mnenja so si deljena. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je potrebno vse gomolje zavreči, saj kalčki vsebujejo solanin, ki je strupen že v manjših količinah. Drugi pravijo, da lahko gomolje mirno zaužijemo, če le odstranimo vse kalčke ali še bolje, odrežemo mesto, kjer so pognali na plan.