nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Zimski užitki v Kranjski Gori

19. 12. 2021; 04.00
Avtor: K.M.
kranjska gora (4)

Kranjska Gora, Zelenci foto: Shutterstock

Turistično in zimskošportno središče je že pripravljeno na zimo. Nizke temperature v preteklih dneh so že omogočile začetek umetnega zasneževanja, česar se boste zagotovo najbolj razveselili ljubitelji smučanja in teka na smučeh. Preverite, kako in kje vse boste v Kranjski Gori lahko uživali v prihodnjih mesecih.

Kranjska Gora je zagotovo najbolj znana po številnih urejenih smučarskih progah, ki vsako leto privabljajo številne slovenske in tuje turiste. Proge se razprostirajo na nadmorski višini vse od 800 pa tja do 1215 metrov. Namenjene so tako smučarjem začetnikom kot tistim, ki uživate v hitrih in zahtevnih zavojih. Če smučanje ali deskanje na snegu nista vaša športa, pa lahko v Kranjski Gori uživate tudi v številnih drugih aktivnostih

Sprehodi

Kranjska Gora z okolico pozimi ponuja neverjetne razglede tudi za tiste, ki uživate zgolj v sprehodih in pohodih. Primerna za vso družino in tudi za tiste, ki niste najbolje telesno pripravljeni, sta zagotovo pohoda v Tamar in Krnico. Rahel vzpon je primeren za različne starostne skupine, res pa je, da sneg celotno pot nekoliko oteži. Zato ne pozabite na primerno zimsko opremo, dobro obutev, palice za pomoč pri hoji in v nekaterih primerih tudi dereze.

Tek na smučeh

Kranjska Gora je v zadnjih letih postala znana tudi po številnih progah za tek na smučeh, ki so primerne tako za začetnike kot izkušene smučarske tekače. Uživate lahko v Smučarsko-tekaškem centru Rateče-Planica, od koder pot z lahkim vzponom poteka tudi proti Tamarju. Tekaške proge so ob zadostni količini naravnega snega urejene tudi v Gozdu Martuljku, Mojstrani in Zgornji Radovni.

Alpska vasica

Kranjska Gora vas decembra pričakuje z bogato okrašenimi ulicami in osrednjim trgom, ki se pozimi spremeni v pravljično Alpsko vasico, kjer ne manjka vonja po cimetu, kuhanem vinu in drugih dobrotah. Vrsta različnih dogodkov pa bo dala tisto piko na i, da si boste adventni čas v Kranjski Gori zagotovo zapomnili.

V zasnežene gore se lahko s smučmi podamo tudi brez žičnic in umetno narejenih smučarskih prog, ki prepogosto nepovratno posežejo v okolje. V skupnosti Julijske Alpe verjamejo, da je zelena pot tista, ki bo pomagala izjemne naravne in kulturne vrednote tega krhkega okolja zavarovati in ohraniti ter jih pokazati obiskovalcem na pravi način. Prav temu je namenjena zeleno obarvana zimska tura Juliana.

Gre za štiridnevno turnosmučarsko odpravo, namenjeno samo tistim, ki takšno vrsto aktivnosti obvladate. To je kombinacija štirih različnih turnih smukov v Julijskih Alpah, od Kranjske Gore na severni pa vse do Tolmina na južni strani. Vsaka izmed štirih etap je na voljo v dveh različicah, da se v času odhoda lažje prilagodi dejanskim zimskim razmeram. Osnovna ideja ture pa je turnosmučarsko potovanje, na katerem ni treba spati v mrzlih bivakih v gorah, ampak se po vsaki turi vrnete v dolino.

prejšnji članek
Darja Gajšek sledilcem pokazala svoj nov dom in intimne trenutke
Življenjski slog
Darja Gajšek sledilcem pokazala svoj nov dom in intimne trenutke
naslednji članek
S cilji boste bolj aktivni
Zdravje
S cilji boste bolj aktivni