zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Za cenejšo pot do službe in boljšo mobilnost po mestu

3. 9. 2023; 08.18
Avtor: K.M.
električni skiro Acer, model ES Series 3 (5)

foto: Arhiv

Zakaj bi se priljubljeno prevozno sredstvo morali omisliti vsi?

Od leta 2021 je tudi v Sloveniji uradno dovoljena vožnja z električnimi skiroji, a je pri tem vseeno potrebno upoštevati pravila. Električni skiro lahko vozijo osebe starejše od 12 let, z opravljanim kolesarskim izpitom, oziroma osebe starejše od 14 let. Do 18. leta je obvezna uporaba čelade, po 18. letom je uporaba priporočljiva. Ostala pravila si lahko preberete tukaj >>kliknite<<

Električni skiroji so v zadnjih letih vse bolj priljubljeni tako v Sloveniji kot tudi po svetu. Kar ni tako zelo presenetljivo, saj lahko v njihovi uporabi najdemo številne prednosti na različnih področjih. So odlična in ekonomična alternativa za premagovanje različnih razdalj, hkrati pa olajšajo vsako tegobo pri iskanju primernega parkirišča. Seveda pa ne moremo mimo tega, da so cenejši od avtomobilov, tako ob nakupu, vzdrževanju kot tudi pri strošku goriva. Po drugi strani pa velikokrat hitrejši od drugih oblik prevoza, tudi javnega prevoza. 

Vozilo električni skiro Acer, model ES Series 3 je lahko obvladljivo. foto: Arhiv

Brez iskanja parkirišča

Če imate svoj lasten električni skiro, seveda nimate težav pri iskanju parkirišča. Večina je namreč zasnovana za preprosto prenašanje in shranjevanje. Z njimi pa lahko, zaradi velikosti oziroma majhnosti, premagate tudi ovire, ki jih z drugimi prevoznimi sredstvi ne morete. Ob tem pa seveda morate upoštevati vsa cestno-prometna pravila in pravila, ki jih recimo postavljajo sama mesta. Primer: Na površinah, namenjenih pešcem, morate hitrost namreč prilagoditi pešcem. 

V test smo dobili električni skiro Acer, model ES Series 3

Ekektrični skiro Acer, model ES Series 3 foto: Arhiv

Med vožnjo se počutite varne, s tremi oblikami hitrosti pa lahko dosežete različne pospeške in tudi končno hitrost 25 kilometrov na uro. foto: Arhiv

Po nekaj tedenski testni vožnji z električnim skirojem Acer, model ES Series 3 smo zaznali številne prednosti, ki so nam olajšale vroče poletne dni. Predvsem nas je navdušila stabilnost skiroja, saj smo že po prvi vožnji takoj ujeli ritem, obvladljivost in sigurnost v vozilo, kar velikokrat pri drugih podobnih vozilih ni najlažje. Kar je zagotovo pokazatelj tega, da je odlična izbira za vse, ki se z električnimi skiroji srečujete prvič. 

"Tačka" omogoča preprosto parkiranje. foto: Arhiv

Zadnji del in pogled na široko platformo za stabilno vožnjo ter zadnja disk zavora. foto: Arhiv

Preprost mehanizem omogoča lahko zložljivost in prenos skiroja. foto: Arhiv

Preprost mehanizem omogoča lahko zložljivost in prenos skiroja. foto: Arhiv

Povprečno težka oseba lahko v dokaj umirjeni vožnji, brez prevelikih vzponov, doseže dobrih 20 kilometrov. Pri tem je potrebno upoštevati pot tudi nazaj, kar seveda pomeni, da se lahko s polno baterijo odpravite na 10 kilometrov oddaljeno pot, če se želite s te točke tudi vrniti. V nasprotnem primeru morate imeti na lokaciji seveda možnost polnjenja, ki pa traja približno 4 ure. Brez težav se lahko doseže maksimalna hitrost, 25 kilometrov na uro, na kar seveda prav tako vplivajo različni dejavniki, od teže voznika, pogojev, kjer se s skirojem vozite ... Velika prednost pa je tudi zelo lahek način možnosti zlaganja električnega skiroja in nato preprost prenos do želene točke. 

LCD zaslon prikazuje pomembne podatke o hitrosti, stanju baterije ... foto: Arhiv

Električni skiro lahko zaustavite s sprednjo električno zavoro in zadnjo disk zavoro. foto: Arhiv

Kaj pa pomanjkljivosti? 

Ena izmed pomanjkljivosti je njegova teža, ki je seveda logična, zaradi večje varnosti in stabilnosti, po drugi pa je prenašanje 16 kilogramov v eni roki za žensko včasih težavno. No, a vseeno bolj prijetno kot dolga hoja po več kot 30 stopinjah od oddaljenega parkirišča za avtomobile. Druga pomanjkljivost, ki zadeva vse električne skiroje, pa je seveda tudi vožnja po dežju. Tudi model Acer ES Series 3 še ni naše rešitve, ki bi združila vodo in elektriko. Vožnja je seveda dovoljena samo v suhem vremenu, kar še enkrat, ni samo pomanjkljivost tega modela, ampak električnih skirojev nasploh. V nestanovitnem vremenu se ti lahko tako pripeti, da ostaneš ujet na drugi strani mesta. Je pa res, da tega pravila številni ne upoštevajo. 

prejšnji članek
Božidar Wolfand - Wolf prestal operacijo glasilk
Svet slavnih
Božidar Wolfand - Wolf prestal operacijo glasilk
naslednji članek
Anže Kuplenik: Potovanja mi nahranijo dušo
Resničnostni šovi
Anže Kuplenik: Potovanja mi nahranijo dušo