stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Njeni trenutki Flowers
Življenjski slog
 

Ozavestite svojo notranjo žensko moč

1. 3. 2024; 02.41
Avtor: BZ
Ženska moč (2)

Ženska foto: Shutterstock

Čeprav moški velja za močnejši spol, pregovor pravi, da je ženska tista, ki v hiši podpira tri vogale. Njeno telo je v primerjavi z moškim res manjše in šibkejše, a v njej vlada nepredstavljiva moč življenjske sile.

Iz nje je ustvarjeno novo bitje. V njej raste in iz nje se rodi življenje. Čeprav je šibkejša, je trpežnejša. V dolgoživosti prekaša »močnejši« spol. Skoraj povsod po svetu ženske živijo dlje od moških. Kaj vse je vzrok za to biološko dejstvo? Kako ozavestiti to notranjo žensko moč in se opomniti nanjo, ko preživljamo težke čase? Kaj so torej značilnosti močne ženske? In zakaj se tudi v vsaki od nas zrcali ta Močna ženska?

Od kod je črpala življenjsko moč in energijo, saj vemo, da je ženska zgodovina prepolna trpljenja, ponižanja, zatiranja in mučenja. Ženska je bila od vselej ujeta v neskončno krute politične, kulturne in verske nesmisle, ki so jo poniževali in ji zaradi njene ženskosti, nemoškosti, odklanjali pravice, kratili svobodo in prezirali njeno naravo. Ženski um in njena instinktivna znanja, vedenja in dragocene izkušnje, ki so si jih ženske med seboj podajale iz generacije v generacijo, so bili pogosto upepeljeni na gorečih grmadah resničnih in tudi metaforičnih čarovniških procesov. A ženska moč ni v mišicah.

Njene moči ni mogoče izničiti s telesnim ali materialnim. Njena moč se skriva v njeni naravi, v njeni ženski duši. Dokler je živa, to moč nosi v sebi. Ženska občuti svoj instinkt in intuitivnost, a ta dar je danes pogosto prezrt. Pozabile smo, kdo smo, in predvsem, kako močne smo. Zgodovina nas je utrudila. A vendar se prebujamo in počasi spoznavamo zaspano sebe, svojo močno in trdoživo plat ženske narave. V vsaki ženski prebiva Divja ženska, je v knjigi Ženske, ki tečejo z volkovi zapisala avtorica Clarissa Pinkola Estes. In res je tako.

Svet so vselej poseljevale številne neverjetne ženske, ki so prepoznale svojo notranjo moč in uresničile zastavljene sanje. Močne ženske so začele prebujati tudi druge ženske in s svojim delovanjem in načinom razmišljanja pripomogle k spremembam. Svet se je začel počasi spreminjati in sprejemati žensko kot žensko. Kako močna je ženska, ni odvisno od njenega zunanjega videza, njenih poklicnih uspehov ali materialnega bogastva. Gre za nekaj bistveno bolj neoprijemljivega, a toliko bolj esencialnega. Ženska moč je v njenem značaju, da zna poskrbeti zase, za svojo usodo, ob tem ko podpira in stoji ob strani tudi drugim. Je trdna in obenem sočutna. Močna in empatična.

Ženske zmoremo številne stvari foto: Shutterstock

Je samozavestna

Verjame vase, v svoje spretnosti, sposobnosti in edinstvenost. Ne primerja se z drugimi. Zaveda se, da so tudi druge ženske lepe, pametne in sposobne. Kadar opazi te lastnosti pri drugih, pri tem ne razvija mišljenja, da je sama zato manjvredna, grda ali nesposobna. Ni ljubosumna, ker pozna svojo vrednost in se zaveda lastne notranje ženske moči. Stoji pokončno. Njeno telo je v drži zmagovalke. Po svetu hodi z dvignjeno glavo, zravnano hrbtenico, ustnicami, ukrivljenimi v nasmeh, in jasnim pogledom naprej, v prihodnost. Zaveda se, da je (tudi) ona ta Močna ženska.

Je optimistična in pozitivna

Čeprav se čez življenje kdaj zapeljejo tudi temni oblaki, močna ženska vselej razmišlja in gleda dlje. Onstran nevihte. Zaveda se, da je tudi dež potreben, da napoji zemljo. A za dežjem bo spet posijalo sonce. Vselej ostaja zaprisežena optimizmu. Kozarec vidi pol poln in ne pol prazen. Iz sleherne situacije, četudi boleče, vzame najboljše, kar življenje ponuja – izkušnjo in še boljšo pripravljenost na življenje. Oddaja pozitivne vibracije. Izžareva prijaznost in optimizem. Z njima preplavlja svoje življenje in z njima »okuži« tudi vse, s katerimi prihaja v stik.

Sledi svojim sanjam

Močna ženska ima pred seboj vselej jasno postavljen cilj. Ve, kam gre, zato je zelo verjetno, da tja tudi zanesljivo pride. Ne boji se prihodnosti, ampak verjame vanjo in v najboljši možni razplet okoliščin in dejavnikov, ki jo bodo nekoč pripeljali do želenega cilja. Njen um deluje ustvarjalo in obenem kritično. Verjame, da so sanje možne, a ne brez trdega dela in vsakodnevnega osredotočanja na rezultate. Njeno vizualizacijo spremljajo močni občutki in jasne ? slike o želeni prihodnosti.

Zre strahu v oči

Duševno močna ženska je neustrašna. A to ne pomeni, da se nikoli ne boji. Čeprav občuti strah, se je pripravljena z njim spopasti in ga premagati. Ve, da je strah samo v glavi. Fikcija. Ograja okoli njene cone udobja. Močna ženska bo v to navidezno ograjo izdolbla luknjo in se skoznjo zazrla okraj poznanega. Se spoprijela z bolečino neznanega in razširila svoje obzorje za nove priložnosti. Počasi, z majhnimi koraki, a vztrajno in neustrašno voljo.

Je skrbna in ljubeča

Močne ženske skrbijo zase in obenem tudi za druge. S seboj imajo vselej iskren odnos. Ozaveščajo, kaj čutijo, in si priznajo sleherno čustvo, tudi jezo, obup ali žalost. Na vsakem koraku izžarevajo empatijo. Za podarjeno ljubezen ne terjajo povračila. Zavedajo se, da je ljubezni dovolj za vse, da ljubezen ni egoistična. Razumejo, zakaj so ljudje, ki vse življenje trenirajo koncept prijaznosti, dokazano najsrečnejši. Kdor daje, namreč tudi prejema. Počuti se dobro, ko deli. Ljudje se radi družijo s prijaznostjo in dobroto. Ko močna ženska daje, v sebi prebudi najboljše, kar ima.

Biti močna ženska ni zmeraj lahko. Ženska, ki ima vse tukaj navedene lastnosti, je ideal, ki ga kot neprebujen potencial vse ženske nosimo skritega v sebi. In kadar nas življenje postavi pred ovire, bi se morale intenzivneje zavedati te skrite ženske moči in jo prebuditi. Zato ne iščimo rešitev in razlogov za naše težave zunaj sebe, raje se zazrimo vase, in okrepljene s to neizmerno notranjo močjo, ki bdi v nas, strumno stopimo novim izzivom naproti. Neustrašno in pokončno. Prav tako, kot bi to storila arhetipska Močna ženska. Bodimo si na tej življenjski poti druga drugi v oporo. Ženska ženski. Vse v sebi nosimo izročilo naše skupne pramatere. Vse smo si, drage ženske, sestre.

prejšnji članek
Urejena spalnica, ki diha z mano
Življenjski slog
Urejena spalnica, ki diha z mano
naslednji članek
Do vitkosti s pomočjo čudežnih semen, ki povečajo fizično moč
Zdravje
Do vitkosti s pomočjo čudežnih semen, ki povečajo fizično moč
#nasazenazenska
nasazenazenska