pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Riževa pita z marelicami

Čas priprave:

1 h

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5. AktivnaZahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Riževa pita z marelicami
Sestavine
Št. oseb
moke
masla ali margarine
soli
sladkorja
okroglozrnatega belega riža
mleka
zmlete limonine lupinice
rumenjaka
marelične marmelade
ali 6 kosov zrelih marelic

Opis

moka, okroglozrnati beli riž, mleko, marelice...

Priprava

Pravokoten plitev pekač namažemo z maslom in potresemo z moko. Iz moke, masla ali margarine, ščepca soli, 50 g sladkorja in 3 žlic mlačne vode na hitro zgnetemo krhko testo, kakor je opisano v prvem receptu. Na pomokani delovni površini ga zvaljamo in položimo v pekač ter damo na hladno.

V posodi zavremo 2 dl vode in ščepec soli, dodamo riž in kuhamo nekaj minut, nato prilijemo mleko, dodamo 200 g sladkorja in limonino lupinico. Na blagem ognju kuhamo toliko časa, da se riž skuha. Mlečni riž pustimo, da se ohladi, in šele mlačnemu primešamo rumenjaka.

Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Najprej testo namažemo z marelično marmelado, nanjo stresemo mlečni riž, površino poravnamo in obložimo s polovicami marelic. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut. Še mlačno ali ohlajeno pito narežemo na kocke.