profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Riževe miške

Čas priprave:

2 h 5 min

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Riževe miške
Sestavine
Št. oseb
belega okroglozrnatega riža
mleka
soli
kvasa
moke
rozin
masla
sladkorja
ruma
neškropljena limona
jajca
olje
žlici sladkorja v prahu za posip

Opis

Miške iz riža

Priprava

Mleko zavremo, solimo, dodamo riž in ga počasi skuhamo, da popije vse mleko in ostane še malo lepljiv. Nato ga pustimo, da se ohladi.

Medtem v manjšo skledo damo nekaj žlic tople vode, vanjo nadrobimo kvas, primešamo 3 žlice moke in dobro zmešamo. Skledo pokrijemo in damo na toplo, da zmes naraste na dvojno količino. V drugi skledici rozine najmanj 20 minut namakamo v topli vodi.

V veliko skledo stresemo riž, na sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo stopljeno maslo, dodamo sladkor, dobro odcejene in ožete rozine, rum in nastrgano limonino lupinico. Vse dobro premešamo, nato postopoma vmešamo vsako jajce posebej, vzhajan kvas in nazadnje še moko. Testo dobro pregnetemo in ga v pokriti skledi postavimo na toplo, kjer naj vzhaja približno 1 uro.

V posodi segrejemo olje in vanj z žlico postopoma polagamo za oreh velike kroglice. Med cvrenjem jih obrnemo, ko so z vseh strani zlato ocvrte, jih s penovko poberemo iz olja in damo na papir za peko, da se odcedijo. Potresemo jih s sladkorjem in ponudimo še tople.