nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdrobov kolač

Čas priprave:

1 h 45 min

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Zdrobov kolač
Sestavine
Št. oseb
jajca
soli
masla in 1 žlička za pekač
sladkorja
naribane lupinice neškropljene limone
nepasirane skute
polnomastne pasirane skute
pšeničnega zdroba
pecilnega praška
izkoščičenih češenj
jagod in malin (lahko zamrznjenih)
prozornega preliva za sadne torte

Opis

Zdrobov kolač s češnjami in jagodičjem

Priprava

Tortni model ali okrogel pekač namažemo z maslom. Pečico ogrejemo na 175 stopinj. Če uporabimo zamrznjeno sadje, ga damo v cedilo in postavimo nad skledico, da se nacedi sok.

Posebej stepemo beljake s ščepcem soli. V drugi skledi najprej penasto umešamo maslo in sladkor, nato med mešanjem postopoma dodajamo rumenjake. Primešamo še skuto, limonino lupinico in pecilni prašek. Nazadnje z lopatico ali s kuhalnico previdno vmešamo beljakov sneg.

Testo stresemo v pekač, postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 45 minut. Pečen kolač pustimo, da se popolnoma ohladi. Na ohlajen kolač naložimo češnje in jagodičje.

Želatino za preliv zmešamo s sladkorjem in 4 žlicami nacejenega sadnega soka in pustimo nekaj minut. V kozici segrejemo 4 dl vode ali sadnega soka in primešamo želatino. Ko se stopi, odstavimo in pustimo, da se malo ohladi, ter prelijemo po sadju. Ko se preliv strdi, model odpremo in kolač narežemo.