Kulinarika
 

Izjemni učinki pora, ki jih mnogi sploh ne poznajo

3. 2. 2023; 13.00
Avtor: Metka McCully Žigon / revija Jana
por

Znani so blagodejni učinki uživanja pora na srce in ožilje. foto: revija Jana

Por je izvrstna in vsestransko uporabna zelenjava. Je dobrega okusa, hkrati pa je zdravilen. Vas zanima več?

Por spada v družino lilijevk in je bližnji sorodnik čebule in česna, le da je bolj blagega in nežnega okusa. Med rezanjem se ne solzimo. Poznamo poletni in zimski por, ki z lahkoto prezimi na vrtu tudi v celinski Sloveniji.

ZDRAVILO

Por vsebuje žveplove spojine, tako kot čebula, ki pospešijo izločanje želodčnih in črevesnih žlez. Blagodejno vpliva na jetra in žolčnik ter preprečuje vnetje in gnitje v prebavilih. Vsebuje tudi vitamine A, C, E, B1, B2 in B6 ter minerale kalcij, kalij, fosfor, magnezij, železo, zdravilne v poru so tudi druge sestavine: folna kislina, sluzi, balastne snovi.

Por ima antibiotični učinek, znižuje krvni tlak, holesterol, krepi imunski sistem, preprečuje raka. Za zdravje je najbolje, da ga v vsakdanji prehrani uporabljamo čim pogosteje. Za blaženje revmatičnih težav, proti zgagi, za krepitev žil ga uživamo čim večkrat. Pri težavah z jetri in žolčem en dan v tednu jemo le kuhan por. Najbolje neslan, lahko pa ga poškropimo z malo limoninega soka.

Znani so blagodejni učinki uživanja pora na srce in ožilje. Pomaga uravnotežiti živčni sistem, spodbuja delovanje ledvic in učinkuje diuretično. Priporočajo ga pri revmatizmu, hujšanju in za razstrupljanje organizma. Čisti telo, obnavlja črevesno floro. Zavira razvoj črevesnih parazitov. Vode, v kateri smo kuhali por, nikoli ne zavrzimo, vedno jo popijmo – v bistvu je to porov čaj.

Por ugodno vpliva tudi na dihala. Ima veliko sluzi, ki pomagajo pri izkašljevanju. Priporočajo ga pri bronhitisu, prehladih, astmi in drugih pljučnih težavah.

Por ima antibiotični učinek, znižuje krvni tlak, holesterol, krepi imunski sistem, preprečuje raka. foto: revija Jana

Porov sirup proti kašlju

Sestavine:

-          1 por

-          ½ kg medu (najbolje žajbljev med)

-          1 skodelica mleka

Priprava: por očistimo, operemo in na drobno narežemo. Skuhamo ga v mleku (15 minut). Odstavimo, dodamo med in s paličnim mešalnikom ali z blenderjem zmešamo v gost sok – sirup. Hranimo ga v hladilniku. Po žličkah jemo večkrat na dan.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 5, 31. 01. 2023.

Vabljeni k branju nove številke revije Jana. foto: revija Jana

prejšnji članek
Urša Trebušak: Pot do sreče ni bila ravna
Svet slavnih
Urša Trebušak: Pot do sreče ni bila ravna
naslednji članek
Serija Botri: takšno je po govoricah o aferi vzdušje na snemanju
Svet slavnih
Serija Botri: takšno je po govoricah o aferi vzdušje na snemanju

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.