favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

To so zmagovalci 26. tekmovanja kuharjev amaterjev

24. 12. 2020; 09.47
Avtor: Oglasno sporočilo
NasZena_Generalka_VH-9

Priznana slovenska kulinarična mojstra Boštjan Palčič in Gorazd Potočnik sta poskrbela za pravi kuharski izziv.

Tradicionalno kuharsko tekmovanje kuharjev amaterjev, ki ga revija Naša žena/Ženska organizira že pol stoletja, se je v luči trenutnih razmer preselilo na splet. A to ni ustavilo najboljših amaterskih kuharjev, ki so na letošnjem tekmovanju z naslovom Božična generalka poskrbeli za navdušujoče kulinarične kreacije. Glavnih nagrad so se razveselili Marko Sirar iz Celja, Ljubljančan Urban Knez ter Anja Oberstar iz Škofje Loke.

Čeprav so tokrat kuhali v spremenjenih okoliščinah, so kuharji amaterji letos znova pokazali, da so iz pravega testa in nas navdušili z izvrstnimi jedmi. Na tekmovanje se je prijavilo več kot sto tekmovalcev, ki so se pomerili v pripravi božičnega menija. Oddane jedi so bile na pogled – verjamemo pa, da tudi na okus – izvrstne!

Tekmovalne jedi so bile vse prej kot preproste

Po ogledu videov s postopki in navodili odličnih slovenskih kuharskih mojstrov Boštjana Palčiča in Gorazda Potočnika so tekmovalci skuhali tri hodni božični meni. Kuhanje je zajemalo širok nabor tehnik za pripravo jedi, s katerimi so tekmovalci pokazali svoje kuharske spretnosti. Tako so morali za predjed, imenovano Božični grižljaji, pripraviti vsaj tri vrste kanapejev, glavno jed je zaznamovala pečenka Wellington, ki marsikje velja za kraljico božične mize. Za sladico pa so poskrbeli s slastno čokoladno-višnjevo LCHF torto s pistacijami z zanimivo okrasitvijo iz čokoladnih ostružkov, ki za izdelavo zahtevajo kar nekaj spretnosti.

Božični grižljaji oz. inovativni kanapeji, pripravljeni iz Lidlovih izdelkov Deluxe, so zagotovo pobožali brbončice domačih jedcev in poskrbeli za prebujanje apetita.

Welingtonska pečenka, pripravljena z izdelki Anton iz podjetja Meso Kamnik je bila kraljica glavne jedi. Prepričani smo, da nikogar ni pustila ravnodušnega.

Za veličasten konec je poskrbela okusna LCHF čokoladno-višnjeva torta, v kateri so Kotányi drobljene pistacije ter prava burbonska vanilija poskrbeli za zanimive prvovrstne okuse.

Odločitev o najboljših ni bila lahka

Tekmovalci so po pripravi oddali fotografije svojih jedi, ki so jih nato ocenili bralci portala novice.svet24.si, drugo polovico pa je prispevala strokovna komisija.

»Izjemno cenim trud vseh, ki so se odločili sprejeti božični kuharski izziv. Žal mi je, da izdelkov kuharjev amaterjev letos nismo mogli okusiti, a njihovo vztrajnost smo v komisij lahko zaznali tudi s fotografij. Kar nekaj izzivov smo jim postavili, tekmovalke in tekmovalci pa so dokazali, da res znajo kuhati. Ni lahko enakomerno in čvrsto zaviti svinjsko ribico v listnato testo ter jo speči tako, da ni ne presuha ne preveč rožnata – za to so potrebne izkušnje! Tudi Gorazd Potočnik jo je tekmovalcem malce zagodel s pripravo čokoladnih »krp«. Prav presenečena sem, da je veliki večini tekmovalcev uspelo ustvariti odlične krpe. Komisija je imela težko delo, izbrali smo lahko le tri najboljše, toda verjamem, da so vsi tekmovalci in tekmovalke prejeli največjo nagrado v obliki pohval domačih jedcev, ki so imeli čast pripravljene dobrote tudi okusiti. Zato čestitam prav vsem,« je izbor strokovne komisije komentirala njena članica Urška Petelin, odgovorna urednica revije Dober tek.

Strokovno komisijo in bralce našega portala so najbolj navdušili:

1. MESTO: Marko Sirar, Celje

2. MESTO: Urban Knez, Ljubljana

3. MESTO: Anja Oberstar, Škofja Loka

Trije prvouvrščeni tekmovalci so prejeli bogate nagrade, prav vsi, ki so oddali fotografije svojih jedi, pa so se razveselili praznične kuharske pozornosti. Iskrene čestitke vsem tekmovalcem, ki pa se bodo lahko v prihodnjem letu zopet pomerili v pripravi novih kuharskih mojstrovin!

prejšnji članek
Zaradi nje je svet Gregorja Trebušaka čaroben
Svet slavnih
Zaradi nje je svet Gregorja Trebušaka čaroben
naslednji članek
Špelo Grošelj neznanec že trikrat prijavil policiji
Svet slavnih
Špelo Grošelj neznanec že trikrat prijavil policiji