zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Poglejte si Zvezdano Mlakar, kakršne ni več

1. 7. 2019; 11.00
Avtor: V.M.
zvezdana mlakar

Utrinek iz filma Praznovanje pomladi. foto: Rudi Vaupotič

Zvezdana Mlakar je obudila spomin na začetke ustvarjanja pred brnečo kamero, ko je štela rosnih 20 let.

Spoštovana voditeljica in igralka Zvezdana Mlakar se je potopila v spomine filmskega ustvarjanja in si z rahlo otožnostjo ogledala film v katerem je nastopila davnega leta 1987, ko je štela 20 let.

»Poglejte si film 'Praznovanje pomladi', ljubezensko zgodbo in mojo mlado podobo, ki je več ni,« je Zvezdana na družbenem omrežju povabila svoje spletne prijatelje, da si tudi sami ogledajo filmsko pripoved o starem slovenskem običaju izganjanja zlobnega duha zime in pripravljanja zemlje za ponovno rojstvo pomladi.

»Dogajanje poteka v 18. stoletju v času vladavine Marije Terezije, ko je Slovenija bila pod upravo Habsburžanov. Zaradi razvrata, pretepov kurentov s smrtnimi izidi, ter nasploh poganstva kurentije, ki ni združljiva z vrednotami Krščanstva, se je cerkev odločila narediti temu običaju konec. Zato je zaprosila cesarico Marijo Terezijo za pomoč. Cesarica je ugodila prošnji cerkve na Štajerskem ter jim jim poslala sile oblasti. Oblast predstavlja četa vojakov, ki naj bi s silo zatrli pustovanje oz kurentijo, toda za to nimajo moči, kajti ljudstvo premaga vsako oblast, ki jim ni naklonjena. V sporu med oblastjo in ljudstvom sta ubita dva mlada moška: Simon, ki se je v vas vrnil kot vojak in odkril, da se je njegova bivša punca poročila s Štefanom, in Jurij, ki ga po pomoti ubije njegov lastni brat Štefan,« je zapisano v opisu filmske zgodbe Praznovanje pomladi, ki si jo lahko ogledate na spodnji povezavi.

prejšnji članek
Tekmovalka šova MasterChef se je poročila!
Resničnostni šovi
Tekmovalka šova MasterChef se je poročila!
naslednji članek
Vstopnice za koncert Novih Fosilov in Vlada Kalemberja s Srebrnimi Krili SO V PRODAJI!
Svet slavnih
Vstopnice za koncert Novih Fosilov in Vlada Kalemberja s Srebrnimi Krili SO V PRODAJI!