palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Film Dedek gre na jug si je ogledalo že več kot 25 tisoč gledalcev

23. 2. 2023; 09.00
Avtor: K.M.
Dedek gre na jug

Dedek gre na jug foto: Arhiv Aatalanta

V zadnjih mesecih slovenski filmi doživljajo kar velik uspeh med gledalci. Med zadnjimi tudi film Dedek gre na jug.

Film Dedek gre na jug v režiji Vincija Voguea Anžlovarja je prejel prvo zlato rolo - nagrado, ki jo Kolosej in Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev (ZDSFU) podeljujeta slovenskim filmom, ki presežejo mejo 25.000 gledalcev. Filmski ekipi so nagrado izročili v sredo, so danes sporočili iz produkcijske hiše A Atalanta. Zlato rolo je v imenu ZDSFU podelila producentka Petra Vidmar. Producent Branislav Srdić je ob prevzemu nagrade povedal, da je izjemno ponosen na film in ekipo ter vesel, da si je film ogledalo tako veliko število gledalcev.

Oglejte si utrinke s premiere v slovenskih kinematografih. KLIKNITE TUKAJ.

O filmu

Film Dedek gre na jug je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Je zgodba o prijateljstvu in ljubezni. Režiser ga je posnel 32 let po filmu Babica gre na jug. V njem igrajo igralci, kot so Boris Cavazza, Vlado Novak, Jonas Žnidaršič, Maruša Majer in Dario Varga. Film spremlja pot dveh ostarelih glasbenikov, ki se poznata že vrsto let. Vlado v podobi Vlada Novaka se ne more sprijazniti s hudo boleznijo in umiranjem prijatelja, priznanega glasbenika Borisa, ki ga je odigral Boris Cavazza. Na skrivaj ga ugrabi iz bolnišnice in odpelje "na jug".

Zala v vlogi Esmi v uspešnici Dedek gre na jug foto: Arhiv Aatalanta

Od Borisa Cavazze do Jonasa Žnidaršiča

Film je nastal v slovensko-hrvaško-severnomakedonski koprodukciji. Premierno so ga predvajali oktobra lani v Cankarjevem domu. Na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu je dobil nagrado vesna za najboljšo stransko moško vlogo, ki jo je odigral Jonas Žnidaršič. V filmu so med drugim zaigrali še Goran Navojec, Senko Veselinov, Jasna Diklić, Nenad Tokalić, Primož Pirnat in Timon Šturbej. Direktor fotografije je bil Miloš Srdić, za glasbo je poskrbel Milko Lazar. Nastal je pod okriljem produkcijske hiše A Atalanta.

prejšnji članek
V eksperimentu sodeluje tudi igralec in model
Resničnostni šovi
V eksperimentu sodeluje tudi igralec in model
naslednji članek
Tako noro romantičen je Teo Čeh (Exatlon)
Resničnostni šovi
Tako noro romantičen je Teo Čeh (Exatlon)