zdravnik
Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih zdravnikov

sumi stanovanje xx
Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le obliž na rano

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Ste vedeli, da ima risanka Palček David žalosten konec?

7. 5. 2024; 08.28
Avtor: V.M.
palček-david

Palček David foto: Zaslonski posnetek

Palček David tudi pri nas velja za eno najlepših risank, ki so otrokom v 90. letih lepšale otroštvo. Po številnih poučnih zgodbah so v zadnjem delu postregli s koncem, ki je spravil v jok otroke po vsem svetu.

Palček David. Spomin na spremljevalno glasbo in ljubke like (če izvzamemo trole, ki se jim iz nosu cedi smrkelj), nemara tudi vas popelje v 90. leta, ko so na slovenski televiziji v okviru otroškega programa Živ-Žav vrteli eno najlepših animiranih serij o prigodah palčka zdravnika in njegovega zvestega prijatelja lisjaka Swifta.

Izvirnik je španska risanka David el gnomo, ki je nastala po otroški knjigi The Secret Book of Gnomes nizozemskega avtorja Wila Huygena in ilustratorke Rien Poortvliet. V poznih 80-ih in zgodnjih 90-ih letih so jo približali tudi otokom iz drugih držav, risanko so namreč sinhronizirali v druge jezike.

Palček David in njegova draga soproga Lisa. foto: Zaslonski posnetek

Poučne prigode

Risana serija o prigodah palčka Davida je otrokom pripovedovala o skritem svetu malih bitij, ki so skupaj z živalmi sobivali v gozdu. Hkrati je otroke na subtilen način poučevala o tem, kako pomembno je, da skrbimo za okolje ter drug za drugega. Skozi raznolike preizkušnje je namreč malim, pa tudi odraslim gledalcem prikazala, kako biti empatičen, sočuten, skrben in ljubeč tudi ko je težko in ko nam življenje pod noge zakotali polena.

Lisjak Swift je spoznal družico. foto: Zaslonski posnetek

Žalosten konec

Kako pa se zgodba o Davidu konča? Morda niste vedeli, a poučnim prigodam je sledil žalosten zaključek. Davida, njegove žene Lise in prijatelje niso pospremili z mislijo, da bodo živeli srečno do konca svojih dni. V zadnjem delu namreč vsi umrejo, kar je sicer nežno orisano kot spreminjanje palčkov v drevesa. Ustvarjalci so v zadnjih trenutkih sušili otroške solze z namigom, da pa vse ni tako črno, saj lisjaka Swifta čaka srečno življenje. Medtem ko so se palčki poslavljali, je namreč lisjak spoznal družico in skupaj z njo stekel novim dogodivščinam naproti.

No, četudi žalostnega konca gledalci niso pričakovali, pa so ustvarjalci s slovesom palčkov lepo zaokrožili misel iz resničnega življenja, da ni nič večno in da se nekega dne vse konča. Tudi pravljice.

Spodaj lahko obudite spomin na risanko sinhronizirano v slovenski jezik, dodajamo pa tudi zadnji del, sinhroniziran v angleški jezik.

X
prejšnji članek
S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?
Svet slavnih
S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?
naslednji članek
Nepoučenost o astmi prinaša posledice
Zdravje
Nepoučenost o astmi prinaša posledice