Kultura
 

Film Dežela junakov do prestižne mednarodne nagrade

27. 8. 2024; 12.22
Avtor: K.M.
deželak-junak

Deželak Junak - utrinki foto: Darja Štravs Tisu

V nedeljo se je zaključil 13. Mednarodni festival športnih dokumentarcev na Zlatiboru. Slovenski film Dežela junakov, ki so ga na Radiu 1 ustvarili kot poklon Sloveniji, edini deželi junakov na svetu, je med 150 filmi iz različnih držav prejel prestižno nagrado.

Dežela junakov ni le dokumentarec, ampak tudi ganljiva pripoved o vztrajnosti, solidarnosti in nesebični pomoči. Film spremlja radijskega junaka, Miho Deželaka, kako s kolesom prevozi Slovenijo, premaguje fizične in čustvene izzive ter pri tem širi sporočilo o pomenu pomoči sočloveku. Njegov cilj ni le zbiranje finančnih sredstev, ampak tudi širjenje zavesti o pomoči sočloveku. Festival Zlatibor in ISFF-Slovenija se uvrščata med najpomembnejše dogodke v svetu športnega dokumentarnega filma, saj povezuje ustvarjalce, športnike in humanitarce z vsega sveta.

Člani ekipe Deželaka Junaka foto: Sašo Radej

Letos je festival privabil številne ugledne goste, med njimi tudi Jureta Franka, nekdanjega olimpijca, ki je bil prav tako prejemnik nagrade za svoj izjemen doprinos športu. Ob prejetju nagrade je Franko poudaril: "Ta nagrada je priznanje vsem, ki verjamejo v moč dobrih dejanj. Deželak Junak je resničen junak našega časa, ki s svojim delom navdihuje in prinaša upanje tistim, ki ga najbolj potrebujejo." 

"Veseli nas, da so naša dejanja in akcije, ki jih ustvarjamo skupaj z vami poslušalci, opazili tudi v tujini in hkrati upamo, da je bil to le povod za še kakšno dobrodelno akcijo," so povedali na Radiu 1. Film ima kot zmagovalec pravico nastopa na Finalu FICTS v Milanu konec novembra, saj se bodo za prestižne nagrade iz 21 festivalov združenih v projektu Ficts potegovali za najprestižnejše nagrade v svetu športa. Poleg filmskih projekcij je festival letos gostil tudi številne delavnice in pogovore z ustvarjalci filmov, ki so poudarili pomen dokumentarnih filmov pri izpostavljanju pomembnih družbenih tem.

foto: Radio 1

Film, ki ga je režiral izjemni režiser, Jan Filip Jordan Frangež, je v tem kontekstu izstopal kot izjemen primer, kako lahko šport in humanitarnost presežejo meje in združujejo ljudi. S tem priznanjem se Dežela junakov postavlja ob bok najboljšim športnim dokumentarcem na svetu in potrjuje, da je Slovenija dežela, kjer junaškost in dobrodelnost ne poznata meja.

prejšnji članek
Maščobe so nujne za normalno delovanje telesa
Zdravje
Maščobe so nujne za normalno delovanje telesa
naslednji članek
Botri: Igralcu vojna skoraj končala kariero
Svet slavnih
Botri: Igralcu vojna skoraj končala kariero
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.