zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Slavnostni cikel Godalnega kvarteta Tartini se nadaljuje

2. 10. 2023; 10.00
Avtor: Pe. T
Godalni kvartet Tartini

Kvartet je posnel obsežen izbor slovenske glasbe ter izdal več plošč z deli Dvořáka, Ravela, Mozarta, Schuberta, Lipovška, Osterca, Hoffmanna in drugih foto: Nataša Fajon

Festival Ljubljana bo v jesenskih mesecih ponovno gostil Godalni kvartet Tartini. Slavnostni cikel ob 40-letnici obstoja kvarteta se tako nadaljuje, v Viteški dvorani Križank bomo prisluhnili drugi polovici koncertov, ki bodo na sporedu v oktobru in novembru.

17. oktobra bo na sporedu glasba očeta godalnega kvarteta Josepha HaydnaMarijana Lipovška in Aleksandra Borodina, 7. novembra bo program sestavljen iz del Marija KogojaWolfganga Amadeusa Mozarta in Franza Schuberta, 28. novembra pa se bo glasbeno popotovanje zaokrožilo z glasbo Giuseppeja TartinijaAlfreda Šnitkeja in Ludviga van Beethovna.


 
Godalni kvartet Tartini sestavljajo prvi violinist Miran Kolbl, drugi violinist Romeo Drucker, violist Aleksandar Milošev in violončelist Miloš Mlejnik. Zasedba je začela svojo pot kot Godalni kvartet Slovenske filharmonije leta 1983, ko so se štirje vodje godalnih skupin Orkestra Slovenske filharmonije odločili, da bodo bogato tehnično znanje in glasbene izkušnje preizkusili tudi v godalnem kvartetu, ki velja med vsemi glasbenimi zvrstmi za eno najbolj zahtevnih. Štiri godala pokrivajo dovolj širok tonski spekter, omogočajo razvit harmonski stavek, vendar v zvočni raznolikosti ne ponujajo tako raznovrstnih možnosti kot simfonični orkester ali druga mešana zasedba. Zato mora skladatelj ob pisanju godalnega kvarteta iz razpoložljivih sredstev izvabiti maksimum glasbenega izraza. Godalni kvartet tako postaja zvrst za sladokusce, tak pečat pa je tej zvrsti vtisnil že njen »oče« Joseph Haydn. V tej zvrsti sta se preizkusila tudi Marijan Lipovšek in Aleksander Borodin.

Giuseppe Tartini, po katerem se imenuje kvartet, je ustvaril približno 140 koncertov (večina za violino), več kot 175 sonat in nekaj sakralnih vokalnih skladb foto: Nataša Fajon

prejšnji članek
David reporterju Kmetije pojasnil, kaj čuti do Žana
Resničnostni šovi
David reporterju Kmetije pojasnil, kaj čuti do Žana
naslednji članek
4 flamenko mojstri v enem večeru
Kultura
4 flamenko mojstri v enem večeru
#obraziavenija
obraziavenija