stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Tega o Tanji Postružnik Koren niste vedeli ...

8. 11. 2020; 12.00
Avtor: Revija Zvezde Lady
Tanja Postružnik Koren

tanja-postružnik-koren, ljubezen-po-domače foto: POP TV

Televizijska voditeljica Tanja Postružnik Koren verjame v ljubezen. Verjame pa tudi v to, da so knjige posebna vrsta ljubezni, polne bogatega znanja, modrosti, in svet, v katerega je vsake toliko lepo pobegniti. Tudi sama se je nekoč že lotila pisanja pesniške zbirke. Danes raje bere, pisanje pa je rezervirano le za njeno dušo.

»Knjige dajejo človeku moč, znanje in pogum. So moje prijateljice, predvsem s tem mislim na leposlovne knjige, s katerimi pobegnem v svet domišljije,« pravi Tanja Postružnik Koren, ki je imela slovenščino in branje rada že od nekdaj. Najraje zaide v svet romanov.

»Od kriminalnih, psiholoških, ljubezenskih, družbenokritičnih romanov, skratka, zanimajo me odnosi med ljudmi in dogajanja v družbi,« pojasni. Blizu so ji tudi strokovna literatura in priročniki, vključno s kuharskimi knjigami, ki na njenih domačih policah ne manjkajo. Prepričana je, da obstajajo knjige, ki bi jih moral prebrati prav vsak Slovenec.

Tanja Postružnik, ljubezen po domače foto: POP TV

»Zagotovo so to Prešernove Poezije in klasike od Cankarja do danes, vse do Jančarja in Goloba. Zakaj? Ker gre za domačo književnost, ki je osnova za razumevanje vsega, kar smo, kar nas je zaznamovalo in nas še vedno, po čem hrepenimo in kako se večne teme, kot so neuslišana ljubezen, prevare, spletke, socialne razlike, stigme in tabuji, ponavljajo ne glede na obdobje.«

Bere, ko ima čas in mir. »Pravzaprav berem, ko si ta čas vzamem, in berem, ko se za to odločim. (smeh) Takrat običajno preberem roman v dnevu, dveh ali treh.« Veliko časa za svoje knjižne prijateljice ima tudi med dopustom, saj ima neobičajen običaj, da na dopuste ne hodi. »Na dopuste ne hodim, ker se najbolj spočijem doma, kjer tudi berem, knjige pa rada vzamem s sabo na kakšno potovanje. Doma sicer nimam izbranega najljubšega bralnega kotička, ker običajno lahko v dneh, ko padem v roman, berem povsod.« Knjige si redno izposoja v knjižnici, na vsake toliko pa kakšno tudi kupi. Včasih zase, včasih komu za darilo. »Arto Paasilina, Fredrik Backman, Jonas Jonasson, Arnon Grunberg in Erling Kagge so moji najljubši avtorji,« razkrije.

V času, ko je bila Tanja še navihan otrok, pa se je najbolj zabavala ob prigodah Pike Nogavičke in Zgodb iz tisoč in ene noči. »Seveda sem vestno vsako leto opravljala tudi bralno značko. To je klasika in odlična spodbuda za mlade bralce, še danes jo opravljata tudi moja otroka,« pove. Največja modrost, ki jo je skozi knjige izvedela, je, da so različni svetovi, znotraj in zunaj nas, da jih je dobro poznati, saj se jih, ko jih spoznamo, nehamo bati.

Je pa nekoč simpatična televizijska voditeljica v roko tudi sam vzela pisalo in zapisala nekaj svojega. »Pesniško zbirko Trenutek obstoja sem nekoč davno že izdala. Šlo je za navdih mladostnih sanj, hrepenenj in svetobolja. Raje berem mojstre in pišem zase, za bližnje. Pišem, da zapišem, da podčrtam, da se prepričam, da se umestim, pišem tu in tam še vedno, ker je to del moje samoterapije.«

Tanja Postružnik Koren, Ljubezen po domače

Tanja Postružnik Koren, Ljubezen po domače foto: POP TV

prejšnji članek
Odpadlo listje uporabite za zastirko, kompost ali listovko
Zdravje
Odpadlo listje uporabite za zastirko, kompost ali listovko
naslednji članek
Vili Resnik se boji okužbe
Svet slavnih
Vili Resnik se boji okužbe
#nasazenazenska
nasazenazenska