zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Občutek porast izposoje elektronskih knjig

28. 1. 2021; 10.00
Avtor: K.M.
Branje, e-knjiga, digitalna knjiga

Digitalne knjige so na voljo tudi v slovenskem jeziku foto: Shutterstock

V minulem letu se je izposoja na e-knjižnici in knjigarni Biblos povečala za več kot trikrat - iz 98.000 izposoj v letu 2019 na skoraj 315.000 v letu 2020.

"Trende, ki so se nakazovali že nekaj let, je močno pospešila epidemija covida-19 in z njo povezano začasno zaprtje knjižnic v pomladnem času. Če se je morda takrat zdelo, da je porast e-branja rešitev v sili, pa stalna eksponentna rast izposoje v e-knjižnici Biblos, ki se je nadaljevala tudi v preostalem delu leta - še posebej ob ponovnem jesenskem delnem zaprtju knjižnic, govori o dolgoročnih spremembah bralnih navad," so zapisali pri Beletrini.  V primerjavi z letom 2019 se je tako izposoja v e-knjižnici Biblos leta 2020 povečala za več kot trikrat. Zraslo je tudi število uporabnikov, ki se je v primerjavi z letom 2019 podvojilo - v letu 2020 jih je bilo kar 36.000.

Največji porast uporabe e-knjižnice Biblos je lani prinesel prvi val epidemije. Število dnevnih izposoj, ki se je pred epidemijo covida-19 gibalo okoli 300, je v času spomladanske karantene skokovito naraslo. Dnevni rekord je bil 23. marca 2020, ko je število izposoj doseglo 2667, na letni ravni pa je bilo povprečje okoli 1500 izposoj na dan. Rekordni mesec je bil april, ko so si uporabniki in uporabnice izposodili skupno 54.137 e-knjig, uporaba pa je nato ponovno močno narasla jeseni. Na vrhu lestvice najbolj branih e-knjig je bil lani avtobiografski roman Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset založbe Beletrina, med zvrstmi pa so bralci in bralke največ posegali po ljubezenskih romanih.



V zadnjem mesecu so bralci e-knjig poleg že omenjenega naslova posegali po delih Sinova punca Michelle Frances (LYNX), RAC Petre Pogorevc (Beletrina), Poletje Edith Wharton (LYNX), Nekaj vam želim povedati Vlaste Nussdorfer (Beletrina) in Kurji pastir Ferija Lainščka (Beletrina), piše na portalu Biblos. Pri Beletrini pa so zapisali, da bralci in bralke lahko od lani na Biblosu izbirajo med več kot 4500 večinoma slovenskimi naslovi, med katerimi so jih na portal samo leta 2020 dodali skoraj 900, kar je slabih 60 odstotkov več kot leto prej.

E-knjižnica in knjigarna Biblos je nastala leta 2013 pod okriljem Beletrine in v tesnem sodelovanju z mrežo splošnih knjižnic Slovenije in institutom Izum, skrbnikom sistema Cobbis. V e-knjižnico Biblos je trenutno vključenih skupno 61 slovenskih knjižnic. Vse večje zanimanje za sodelovanje v sistemu Biblosu pa vlada tudi med različnimi založbami in samozaložniki. Teh je trenutno 210, pri čemer se jih je lani sistemu na novo pridružilo 38.

Biblos pa trenutno v šolah čaka na zeleno luč ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je junija dalo pobudo za pilotni projekt uvajanja elektronskih knjig v osnovne in srednje šole. Ministrstvo je k sodelovanju pozvalo slovenske založnike ter Beletrino, ki vodi portal Biblos. Ta je skupaj z ministrstvom pripravila model vpeljave e-knjig v osnovne in srednje šole. Omogočen naj bi bil brezplačen dostop do izbranega nabora približno stotih naslovov različnih založb, pri čemer naj bi šlo pretežno za knjige za domače branje.

prejšnji članek
Horoskop: Ne vztrajajte pri nekaterih zahtevah
Horoskop
Horoskop: Ne vztrajajte pri nekaterih zahtevah
naslednji članek
Đuro z Bajago posnel pesem v podporo spolno zlorabljenim igralkam
Svet slavnih
Đuro z Bajago posnel pesem v podporo spolno zlorabljenim igralkam
#nasazenazenska
nasazenazenska