callinectes-sapidus, sinja-plavajoča-rakovica
Svet24.si

Severnemu Jadranu preti katastrofa: Te »morilke morskega življa« so nenasitne

Necenzurirano prenos
Necenzurirano

Največji slovenski tajkun v kazenskem postopku. Grozi mu večletna zaporna kazen.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Kresnik za najboljši roman Anji Mugerli za roman Pričakovanja

24. 6. 2024; 01.21
Avtor: STA
Anja Mugerli

Anja Mugerli foto: Mediaspeed

Kresnika za najboljši roman leta je prejela Anja Mugerli za roman Pričakovanja, v katerem tematizira neplodnost in umetno oploditev.

Kot je žirija zapisala v utemeljitvi, Anja Mugerli "na literarno dovršen in reflektiran način odpira tabuje, kot so neplodnost in dileme ob postopkih umetne oploditve. Neposredno spregovori o nadzoru nad razmnoževalno vlogo ženske, ki je kljub emancipaciji v sodobni družbi še vedno zreducirana na maternico, in podvomi o idealizaciji materinstva, ki ga okolica spodbuja za vsako ceno in vzbuja občutek krivde, kadar ženska ni pripravljena za to žrtvovati lastnega zdravja ali načina življenja."

Anja Mugerli, roman Pričakovanja foto: Promocijski material

V romanu je prvoosebna pripovedovalka Jana pacientka Klinike za reprodukcijo, ker trpi za nepojasnjeno neplodnostjo. Kot je zapisala žirija, "kompleksen pogled na vodilno temo romana avtorica vzpostavi z mrežo odnosov, ki jih Jana plete z razumevajočim partnerjem Primožem, najboljšima prijateljicama, slikarjem Ivanom in intervjuvankami, umetnicami, s katerimi se pogovarja kot radijska novinarka. Zdi se, da lahko šele umetnost - denimo slika Ženske, ki si želi otroka ali literarna obdelava boleče izkušnje - redefinira žensko telo in ga osvobodi."

"Anja Mugerli ne moralizira in ne zapade v sentimentalnost, pač pa psihološke dileme svoje protagonistke predstavi stvarno, brez ovinkarjenja, celo s kančkom humorja in literarno prepričljivo. Prav zato gre tudi za delo, ki na podlagi intimne izkušnje, kot umetnost, odpira in premika meje diskurza o družbeni vlogi ženske v 21. stoletju," je o nagrajenem romanu še zapisala žirija. Anja Mugerli je v pogovoru pred razglasitvijo nagrade povedala, da ime glavne junakinje Jana ni naključje, ji ga je pa dala proti koncu pisanja. Kot je še povedala, je pisala o izkušnji, ki je njena lastna. Od tod tudi ideja za roman, pri pisanju pa je imela nek občutek nujnosti, da ga napiše.

Po prejemu nagrade je za STA povedala, da je je izjemno vesela, v prvi vrsti zato, ker je, ves čas ko je pisala, čutila, da je zanjo to res pomemben roman ter obenem roman, ki lahko bralcu veliko da. Ukvarja se namreč s temo, ki v družbi sicer je prisotna, a morda ne tako zelo vidna, sama pa je želela, da bi se tudi skozi ta roman odprl prostor za pogovor o teh stvareh. Leta 1984 rojena Anja Mugerli je pisateljica in lektorica. Leta 2010 je diplomirala iz slovenistike na Univerzi v Novi Gorici, leta 2015 pa magistrirala iz uprizoritvenih študij in kreativnega pisanja na Fakulteti za humanistične študije na Univerzi na Primorskem. Za svoja dela je prejela več nagrad in nominacij: njena knjiga kratke proze Zeleni fotelj je bila leta 2015 nominirana za najboljši knjižni prvenec leta, njen roman Spovin je bil leta 2018 med desetimi finalisti za nagrado kresnik, za kratkoprozno zbirko Čebelja družina je leta 2021 prejela evropsko nagrado za književnost in bila nominirana za nagrado novo mesto short, njen roman Pričakovanja pa je bil nominiran tudi za nagrado kritiško sito in Cankarjevo nagrado.

Za kresnika so bili letos nominirani še Boris Kolar za roman O vinu, kozah in drugih prevarah, Pia Prezelj za romaneskni prvenec Težka voda, Janja Rakuš za Tri barve za eno smrt in Vlado Žabot za roman Gral. Letošnjo žirijo so sestavljali Igor Bratož (predsednik), Igor Divjak, Robert Kuret, Tanja Petrič in Igor Žunkovič. Soočiti se je morala s 185 romani z lansko letnico. Nagrada kresnik je vredna 7000 evrov bruto. Medijska hiša Delo je ob nagradi kresnik za najboljši roman leta letos četrtič podelila nagrado mlado pero za mlade literate in literarne kritike. Dobitnik nagrade mlado pero za mladega literata je pesnik Pino Pograjc, dobitnica nagrade mlado pero za mladega kritika je Anja Zidar. Nagrada za avtorja znaša tisoč evrov, kritik pa prejme leto honoriranih objav v rubriki Recenzijski izvod v Književnih listih. Večer na ljubljanskem Rožniku so z ljudsko pesmijo odprle članice akademske folklorne skupine France Marolt, nastopila je tudi zasedba Počeni škafi. Odlomke iz nominiranih romanov so brali dramski igralci in igralke.

prejšnji članek
Tako preprosto zmehčate obnohtno kožico
Moda&Lepota
Tako preprosto zmehčate obnohtno kožico
naslednji članek
Tedenski horoskop: usmerite svoje misli v pozitivne stvari
Horoskop
Tedenski horoskop: usmerite svoje misli v pozitivne stvari